SISTE: Mandag ettermiddag bekrefter politiet at en kvinne i slutten av 50-årene er død etter knivangrepet.

– Dette er en tragisk og dramatisk sak, sier politiinspektør Morten Ørn under en pressekonferanse på politihuset.

De fikk melding om den alvorlige hendelsen klokken 1002 på mandag.

To Nav-ansatte ble knivstukket under en avtalt samtale i et samtalerom. Det bekrefter etatsdirektør for sosiale tjenester, Jostein Hestnes, i Bergen kommune.

Dette samtalerommet er etter det BA har fått opplyst det sikreste rommet på bygget, med egen rømningsvei.

– Det skjedde i et rom som er tilknyttet publikumsmottaket. Det var flere andre til stede i publikumsmottaket, men jeg kjenner ingen flere detaljer omkring det som har skjedd, sier Hestnes.

Udramatisk pågripelse

Nødetatene rykket ut med massive ressurser, og politiet var tungt bevæpnet.

De to Nav-ansatte ble fraktet til akutten på Haukeland sykehus. Politiet har ikke gått ut med alder eller kjønn på de skadde.

– Per nå kan jeg dessverre ikke kommentere status på helsetilstanden deres. Haukeland jobber med å opprette kontakt med de pårørende, sier Ørn.

En mann i 30-årene ble pågrepet under aksjonen. Selve pågripelsen skal ha vært udramatisk, og mannen ble fraktet ut av Nav-bygget i 1120-tiden. Han skal ikke være skadet, men ble fraktet via legevakten til politihuset for avhør.

Etter det BA kjenner til dreier det seg om en mann som har bodd i Bergen i en årrekke, og blant annet studert her i byen. Vedkommende skal ikke være tidligere straffedømt.

– Én gjerningsperson ble pågrepet seks minutter etter første melding om knivstikkingen, sier Ørn.

– Tragisk hendelse

Politiet gjennomsøkte deretter bygget, men kom frem til at det bare var én gjerningsmann.

– Dette er en svært tragisk hendelse som ikke skal kunne skje, men som likevel har skjedd, sier Hestnes i kommunen.

Innsatsleder Synnøve Malkenes ledet den omfattende aksjonen på stedet. Det var pansrede politikjøretøy, politifolk med maskingevær og et titalls utrykningskjøretøy utenfor Nav-kontoret.

Nav Årstad

Det er totalt cirka 200 ansatte ved kontoret, halvparten kommunalt ansatte, og halvparten statlig ansatte.

Tjenestetilbudet til NAV-kontorene består av både statlige og kommunale tjenester. NAV sosialtjeneste har ansvar for de kommunale NAV-tjenestene.

NAV sosialtjeneste gir hjelp etter sosialtjenesteloven; økonomisk sosialhjelp, midlertidig botilbud, kvalifiseringsprogram individuell plan og råd og veiledning.

Råd og veiledning gis på ulike tema, blant annet økonomi, arbeid og bolig. Gjeldsrådgivning inngår i veiledningstjenesten til alle kontorene.

NAV sosialtjeneste gir videre noen tjenester etter helse- og omsorgstjenesteloven til rusmiddelavhengige, og driver også noen aktivitetstiltak.

– Vi vet ikke om dette var et angrep rettet mot spesifikke personer, eller om det var tilfeldig. Vi vet at det var andre ansatte til stede, og vi har kontroll på alle som var inne i bygget på tidspunktet dette skjedde. De er samlet og tas hånd om av helse på stedet, sier Malkenes.

30–40 Nav-ansatte var samlet inne i lokalet etter den svært dramatiske hendelsen. De var dypt preget over det som hadde skjedd.

– De skal være her utover dagen. Det er definitivt mange som er sterkt preget av hendelsen. De er lei seg og griner, og lurer på hvordan det går med kollegene, sier hovedverneombud May Britt Kindem i Bergen kommune.

Fem vitner er kjørt til politihuset i sentrum.

Video: Anders Kjølen