130 toaletter tilgjengelige i sentrum

De offentlige toalettene i Skur 11 på Bryggen står ferdig og skal åpnes 17. april.

De offentlige toalettene i Skur 11 på Bryggen står ferdig og skal åpnes 17. april. Foto:

Bergen kommune har endelig funnet en løsning på toalettkrisen i sentrum.

DEL

Det famøse toalett-kapittelet i byens historie har ifølge Bergen kommune fått en lykkelig slutt. Ifølge kommunens hjemmesider er det nå 130 toaletter fordelt på 34 steder rundt omkring i sentrum.

Gjennom bymiljøetaten har kommunen inngått avtaler med en rekke private aktører som man kan finne på dokartet. I tillegg har de etablert flere offentlige toaletter, blant annet en container i det tidligere havneskur 11 som åpner 17. april. Skur 8 på Dreggekaien åpner også i midten av mai.

Kart over toalettene

Frøydis Ones, avdelingsleder ved bymiljøetaten, sier tilbudet er delt inn i to hovedsoner.

– Vi har delt tilbudet inn i to soner, i sentrumskjernen rundt indre del av Vågen, og en sone utenfor den indre sentrumskjernen. De private aktørene får en avtalt sum for toalettene hver måned, der de får én sum for det første toalettet de tilbyr og deretter en litt mindre sum for de resterende toalettene de tilbyr.

Jeg opplever dette som et veldig positivt og ikke minst kreativt forslag fra kommunen. Det hadde vært mye dyrere for dem å bygge egne toaletter

Jan Thomas Monclair

Hvor mye de private aktørene får er avhengig av hvilken sone de ligger i. En av dem som har blitt med på initiativet fra kommunen, er Bargruppen. De står bak barer og nattklubber som Vaskeriet, Magda og No Stress, og er den aktøren som kan tilby flest toaletter.

– Vi har over 50 toaletter og urinaler tilgjengelig, sier Jan Thomas Monclair, medeier i Bargruppen AS.

De offentlige toalettene i Skur 11 på Bryggen sett fra inngangspartiet.

De offentlige toalettene i Skur 11 på Bryggen sett fra inngangspartiet. Foto:

Han synes det er et spennende initiativ fra kommunen sin side, og stiller seg undrende til at ikke flere private har sagt ja til å bli med.

– Nå er jo dette et prøveprosjekt. Så dersom enten vi eller kommunen opplever at det ikke fungerer av hvilke som helst årsaker, så har vi en tredve dagers oppsigelsestid. Men jeg opplever dette som et veldig positivt og ikke minst kreativt forslag fra kommunen. Det hadde vært mye dyrere for dem å bygge egne toaletter. I tillegg betyr jo dette gjerne at flere stopper innom oss, sier Monclair.

– Er det noen ulemper for dere ved dette prosjektet?

– Nå vil jeg først si at jeg har tro på dette prosjektet, og det er bare en fordel at folk stopper innom. Men dersom det stopper en haug med turistbusser utenfor stedene våre bare for å bruke toalettene, så kan det jo bli vanskelig. Det er vanskelig å si noe om hvordan det kommer til å utspille seg på forhånd.

Jan Thomas Monclair er medeier i Bargruppen. Han er svært positiv til kommunens initiativ.

Jan Thomas Monclair er medeier i Bargruppen. Han er svært positiv til kommunens initiativ. Foto:

Gatekunst fra Skurk

Selv om det foreløpig bare dreier seg om en prøveordning, sier Ones at de arbeider for å få til en videre løsning.

– Bymiljøetaten arbeider for å ha et godt permanent offentlig toalett tilbud i sentrum også etter 2019-sesongen er over. Vi skal høste erfaringer fra toalettløsningene som blir tilbudt i år, sier hun.

Lise Reinertsen, etatsleder i Bymiljøetaten, sier på kommunens nettsider at det nye toalettilbudet har fokusert på følgende:

  • Etablering av nye offentlige toaletter i områder med mye besøk og lite toaletter
  • Gi besøkende økt tilgang til private og offentlige virksomheters toaletter
  • Synliggjøre toalettfasilitetene i flere kommunalt eide bygg på dokartet

For å synliggjøre de offentlige toalettene har Bergen kommune engasjert gatekunstnere. Dette gjelder de innvendige veggene i skur 8 og 11. I tillegg skal gatekunstneren Skurk lage et symbol som kommunen skal henge opp ved alle stedene som er å finne på dokartet.

Artikkeltags