Tog kjørte inn i ras ved Vaksdal

Raset gikk klokken 1318 tirsdag. Et tog på vei mot Voss kjørte inn i raset, men ingen passaserer skal ha blitt skadet. FOTO: BATIPSER

Raset gikk klokken 1318 tirsdag. Et tog på vei mot Voss kjørte inn i raset, men ingen passaserer skal ha blitt skadet. FOTO: BATIPSER

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Et stort ras har gått over jernbanelinjen og E16 i Vaksdal. Et tog har kjørt inn i raset, og alle passasjerene har nå kommet seg ut, uskadd. Brannvesenet undersøker om en bil kan ha havnet i sjøen på stedet.

DEL

Raset ble meldt klokken 1318 tirsdag. Ifølge vaktkommandør Arne Rikstad i Bergen brannvesen skal raset være cirka hundre meter bredt.

Ikke personskader

– Det er et tog som er kjørt inn raset, men det skal ikke være personskader, sier operasjonsleder Eivind Hellesund i Hordaland politidistrikt til BA.

Jordraset skal være hundre meter bredt, og det strømmer jord og vann over skinnene.

Det er observert oljefilm i sjøen og en dykkerbåt fra brannvesenet er på vei for å sjekke forholdene.

– Vi sender nå dykkere fra Sandviken brannstasjon til stedet. Årsaken er at det er observert olje på sjøen. Vi ønsker å få undersøkt om det kan være en bil som er tatt av raset, sier Arne Rikstad, vaktkommandør i Bergen brannvesen.

— Det kan ha en naturlig forklaring når det har gått et slikt ras, men vi ønsker for sikkerhets skyld  å sjekke om kjøretøy kan ha blitt tatt av raset, sier operatør Hellesund i politiet.

Kom fremst

Petter Simonsen kom kjørende i semitraileren fra Voss i retning Bergen rett før raset gikk.

Når BA snakker med ham står han helt fremst.

–  Jeg kom ut av tunnelen, og trodde først at de drev og felte trær fordi det var trær som falt på høyre side. Så så jeg at det sikkert kom 50 trær over veien. Helsike, det kommer jo over veien, tenkte jeg, sier Simonsen.

Simonsen måtte bremse ned.

– Ble du ikke redd for at raset skulle ta bilen du satt i?

– Jo. Nei. Jeg måtte bremse hardere enn vanlig, men det var aldri snakk om en nødbrems.

Mens Simonsen sto der, begynte det å buldre i fjellsiden igjen. Det kom deretter et nytt ras.

Simonsen må rygge tilbake gjennom den to kilometer lange Bogatunnelen for å komme seg rundt raset.

Får ikke gå ut

Passasjerene i toget fikk først ikke lov å gå ut av vognene.

– Toget klarte å rygge bakover. Det er nå strømløst og alle har komme seg ut, sier operasjonsleder Eivind Hellesund i hordalandspolitiet til BA.

Toget var på vei fra Bergen til Voss.

– Hadde toget høy fart da de kjørte inn i raset?

– Vi tror ikke det. Det var varslet at det kunne være rasfare, og ingen er skadd. Skarpen sier at strekningen er veldig rasutsatt.

– Vi har hatt mange klatrelag oppe for å sikre mot ras, men det er en konstant utfordring og det ikke uten grunn at det har blitt utredet ny vei og jernbane mellom Bergen og Voss.

Han vet ikke når skinnene åpnes for trafikk. De får en prognose på det når våre folk har fått sett på det.

– Men det blir trolig ikke i dag. Samtidig er det gjerne på Bergensbanen vi har de beste folkene til å rydde etter ras, sier Tor Erik Skarpen i Jernbaneverket.

Veien stengt

Statens vegvesen melder om at E16 er stengt mellom Langhelletunnelen og Bogetunnelen. Disse ligger mellom Trengereid og Dale.

– Vi fraråder folk å kjøre inn i området, sier Hellesund i politiet.

De to tunnelene som Statens vegvesen nevner i sin melding, ligger på rekke rett før Vaksdal dersom man kjører i retning Voss.

På strekningen mellom de to tunnelene går jernbaneskinnene parallelt med bilveien.

BA kommer tilbake med mer.

Tips Oss
E-post: tips@ba.no Telefon: 800 33 044