Gå til sidens hovedinnhold

Tog kjørte inn i snøskred på Bergensbanen

Artikkelen er over 1 år gammel

Et tog på vei til Bergen traff et snøskred øst for Upsete. To ubebodde hytter og et uthus ble tatt av snømassene.

Politiet fikk melding om toget som hadde kjørt inn i raset sent lørdag kveld klokken 2342.

Det forsinkede ettermiddagstoget fra Oslo til Bergen traff snøskredet utenfor Gravhalstunnelen, cirka 200 meter øst for Upsete stasjon i Aurland kommune.

– Toget har kjørt inn i snøskredet, som allerede hadde skjedd da toget kom dit. Det er ganske lang bremsetid på tog, så det tar noe tid før det får stanset, sa pressevakt Liv Tone Otterholt i Bane Nor til BA.

Det ble ikke skader på personer eller toget.

Saken fortsetter under bildet.

Hytter ble tatt av skredet

Gjenstander i skredet gjorde at politiet raskt mistenkte at hytter var blitt tatt av skredet. Det ble funnet gardiner, sengedeler og trevirke i snøen, uttalte politiet til BA.

Store ressurser ble sendt til stedet fra begge sider av snømassene. På et beredskapstog fra Voss kom politiet og brannvesenet samt lavinehunder og jernbanefagfolk.

Les også

Raser mot manglende informasjon til pårørende

Snøskredet tok også med seg en hytte og et uthus, som var ubebodd. I tillegg ble deler av Upsete Fjellstove skadet.

Operasjonsleder Steinar Hausvik i politiet opplyser til BA at det ble ringt rundt til hytteeiere for å få klarhet i om det befant seg personer i området.

Passasjerene måtte overnatte i toget

Etter at Bane Nor hadde fått undersøkt infrastruktur og toget, ble det besluttet at de 115 passasjerene ble nødt til å overnatte i toget frem til snøskredet var ryddet bort.

Like etter klokken 05 natt til søndag opplyste politiet at toget var løsnet fra snømassene og dratt inn i Gravhallstunnelen.

Les også

Her ankommer togpassasjerene omsider Bergen

Senere ble toget dratt tilbake til Myrdal stasjon.

Passasjerene måtte forbli i toget frem til sporet var ryddet igjen.

– Det tryggeste er at passasjerene forblir i toget, hvor det er strøm, lys og varme. Det er altfor store snømengder til at vi kan flytte dem inn på et hotell, opplyste kommunikasjonssjef Nina Schage i Vy

Ikke telefondekning

Det er veldig dårlig dekning i området, og flere personer sa til BA at de forgjeves forsøkte å ringe bekjente som var på toget.

Den 5,3 kilometer lange Gravhalstunnelen er en av de lengste tunnelene på Bergensbanen, og ligger mellom Upsete stasjon og Myrdal stasjon.

Les også

Her graver de frem toget