Gå til sidens hovedinnhold

Tog på vei til Bergen truffet av isras: – Det var et kraftig smell

Artikkelen er over 2 år gammel

473 passasjerer var om bord i toget da israset dundret inn i togvognene.

Et tog på vei til Bergen ble søndag ettermiddag, rundt klokken 1430, truffet av et isras i Hallingskeid-tunnelen.

– Minst fem ruter er knust, det er en innsunket rute og det er i tillegg en luftlekkasje, opplyser Nina Schage, pressevakt i NSB.

Hun legger til at de fem knuste rutene er doble, er knust i det ytterste laget.

Det er 473 passasjerer om bord på toget. Ingen skal være skadet.

– Det var et kraftig smell, og sikkert skremmende for passasjerene. De blir ivaretatt nå, sa pressevakten kort tid etter hendelsen.

– Helt pulverisert

Joachim Gard Kalsaas (45) var på vei hjem til Bergen fra en skitur med kompisene på Geilo, da toget ble truffet.

– Vi kjørte gjennom en tunnel rett før Hallingskeid og plutselig kom noe som lignet på hagl. Hele toget ristet og et vindu i kupeen vi satt i knuste. Det var ganske skummelt. En av kameratene mine ble så skremt at han hylte, forteller Kalsaas til BA.

Etter hvert stoppet toget opp og Kalsaas fikk beveget seg inn i andre kupeer.

– Der var det enda flere ruter som var knust. Noen var helt pulverisert, sier han.

Da BA snakket med Kalsaas, sto toget på Myrdal og passasjerene hadde fått beskjed over høyttaleranlegget at det ville fortsette mot Bergen med sterkt redusert fart.

– Kvapp veldig

– Det var et forferdelig smell inne i tunnelen. Vi kvapp veldig, og det var skremmende. Da vi kom ut, så vi alle de knuste rutene og det luktet svidd, sier passasjer Tina Marie Sæle.

Hun forteller at toget fikk kjøre rolig videre, og at de så ble stående på Myrdal stasjon i påvente av at skadene skulle sjekkes. Like etter klokken 15 fortsatte ferden mot Bergen.

Toget var allerede halvannen time forsinket, etter en hendelse på Drammen stasjon. Nå er toget ytterligere forsinket.

– Vi tenkte for en gangs skyld å ta tog, og nå har alt dette skjedd på en og samme tur, ler Sæle, som tar det hele med knusende ro.

Vindu knuste for fire dager siden

Bare fire dager tidligere skjedde akkurat det samme, da Reidun Katrine Bakke og samboeren reiste med toget fra Oslo til Bergen.

– Toget var på vei gjennom en tunnel like etter Voss og vi hadde akkurat reist oss fra setene våre for å gå frem i toget til noen venner. Plutselig hørte vi et voldsomt smell og reagerte veldig. Da vi kom frem til vennene våre, var vinduet der de satt fullstendig pulverisert, sier Bakke.

Artikkelen fortsetter under bildet

 

Men i motsetning til passasjerene under søndagens uhell, fikk de ingen informasjon eller hjelp fra togpersonalet.

– Det synes jeg var rart. Vi så ingen konduktører som kom for å undersøke, selv om smellet var så høyt at hele toget må ha hørt det. Istedet kjørte toget bare videre som vanlig, sier hun.

Etter søndagens isras har Banenor sendt arbeidsmannskaper til tunnelen på Hallingskeid for å finne ut hva som har skjedd.

– Vi vet foreløpig ikke hva som var årsaken, men vi er på vei dit nå. Toget har dratt videre og er forsinket, sier pressevakt i Banenor, Dag Svinsås.

Kommentarer til denne saken