SISTE: Klokken 1330 opplyser Bane Nor at signalfeilen er rettet, og at togene kan kjøre som normalt på strekningen igjen.

Årsaken er en signalfeil mellom Myrdal og Mjølfjell.

– De jobber med saken, men har ikke funnet løsningen ennå. Dette rammer alle tog, og det er store forsinkelser. Nattoget fra Oslo er flere timer forsinket, sier pressevakt Ragnhild Aagesen i Bane Nor.

Les også: Tett tåke skaper fergetrøbbel

To mil i lav hastighet

Togene kommer forbi, men må kjøre med såkalt «siktfart», som er på rundt 40 km/t. Da har toget mulighet til selv å stoppe dersom det er hindringer på sporet.

Noen tog må også vente i kø.

– Det er en strekning på to mil som må kjøres med svært lav hastighet. Det er vanskelig å si hvor lang tid dette tar, og hvor store forsinkelser det blir. Det kommer an på hvor mange tog som står i kø, sier Aagesen.

I tillegg til passasjertog, er det også en del godstog som blir stående i kø for å komme forbi strekket hvor feilen har oppstått.

Fire timer forsinket

Klokken 1015 melder Bane Nor at det fortsatt er signalproblemer mellom Myrdal og Mjølfjell.

– Nattoget til Oslo ble nesten to timer forsinket, sier Aagesen til BA.

Hun tør ikke anslå når feilen kan være rettet.

– Det har vist seg å være mer komplisert enn vi i første omgang antok, så vi kan ikke si noe om når feilen er utbedret.

– Morgentoget fra Bergen til Oslo er nå på Voss og omkring 20 minutter forsinket. Vi vet ikke hvor lang tid det tar å kjøre de to milene mellom Myrdal og Mjølfjell. Det kommer an på hvilke andre tog som finnes i området og hvordan de blir prioritert. Nattoget fra Oslo er så forsinket fordi det var så mange godstog foran det i køen da det kom frem til strekningen med signalfeil, sier pressesjef Åge-Christoffer Lundeby i NSB til BA.

Bergensferien ble fire timer forsinket

Nattoget fra Oslo til Bergen kom frem klokken 1105, fire timer forsinket.

Familien Østman fra Göteborg kom til Bergen fire timer senere enn planlagt tirsdag formiddag. På grunn av signalfeil mellom Myrdal og Mjølfjell var ikke nattoget fra Oslo fremme i Bergen 1104 tirsdag.

Saken fortsetter under bildet

– Vi har hatt en fin tur, og det har gått veldig bra selv om vi er forsinket. Vi sov oss stort sett gjennom det hele, sier Jonatan Østman. Sammen med konen Amanda og døtrene Sidra (3) og Astrid (1) skal de besøke venner i Bergen og blir til lørdag. På toget hadde de selvsagt sovekupe, og merket lite til at toget stoppet flere ganger over fjellet på grunn av signalfeil.

– Vi fikk nødvendig informasjon når vi trengte det, og vi fikk kaffe. Vi merket selvsagt at toget gikk saktere og ble stående i ro flere ganger, men det var ikke noe problem for oss. Nå gleder vi oss bare til å være her i Bergen, sier familien.