284 fiskefluer stoppet i tollen

Det er den svarte fjæren med gylne partier som stammer fra brokadehanen, og som dermed er ulovlige.

Det er den svarte fjæren med gylne partier som stammer fra brokadehanen, og som dermed er ulovlige. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

– Dette er miljøkriminalitet.

DEL

Den 7. september i år fikk tollerne på Bergen lufthavn Flesland mistanke til en forsendelse som kom fra Kenya via Dubai.

Sendingen inneholdt 57 poser med tilsammen 248 fiskefluer, laget med fjær fra den utrydningstruede brokadehanen, eller jungelhanen som den også kalles.

– Denne hanen lever i India, og har en veldig karakteristisk nakke. Den har veldig fine fjær, som det fra gammel av har vært attraktivt å bruke som fiskefluer, forteller kontorsjef Åge Skår i tollkontrollen på Bergen lufthavn til BA.

– Åpenbart for videresalg

Brokadehanen står på listen over truede arter, noe som blant annet betyr at produkter fra dyret ikke kan sendes ut av landet uten et spesielt sertifikat som godkjenner det. Et slikt sertifikat var ikke med i denne forsendelsen.

Ifølge Skår blir hanene fanget i India før fjærene blir sendt til Kenya, der fiskefluene lages.  

– Selv om vi ikke har kommet over fiskefluer før, hender det at vi kommer over produkter fra utrydningstruede dyr. Det kan for eksempel være sommerfugler eller produkter av elfenben. Det som er spesielt i denne saken er at disse fiskefluene helt åpenbart er ment for videresalg, sier Skår.

– Det er mer vanlig at det er turister som har vært ubetenksomme som stoppes med denne typen varer.

– Hvordan oppdaget dere disse fiskefluene?

– Vi kjente til at det var et visst potensiale for å oppdage slike fluefisker, ettersom de er attraktive i visse miljøer, så vi var litt på utkikk. Økokrim har blant annet gjort beslag av dette tidligere, sier Skår.

Dobbelsjekket i Trondheim

For å være på den sikre siden sendte tollerne hele partiet til miljødirektoratet i Trondheim, for å få bekreftet at dette var fjær fra brokadehanen.

– Forsendelsen skulle til en mann bosatt i Hordaland. Han vil bli anmeldt til politiet. Dette er miljøkriminalitet, og straffbart, sier Skår.

Fjæren har vært populær blant fiskere fordi den egner seg veldig godt til å binde fiskeflue. Skår sier at de aller fleste hobbyfiskere kjenner til at det er ulovlig å bruke disse fiskefluene. 

– Så er det noen som ikke respekterer loven, sier han.

Artikkeltags