Firedobling av våpenbeslag i tollen

Disse tre knivene er beslaglagt ved en tollstasjon i Bergen.

Disse tre knivene er beslaglagt ved en tollstasjon i Bergen. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Økt tollerinnsats mot pakker som sendes i posten ga urovekkende resultater.

DEL

Elektrosjokkvåpen, kastekniver, luftvåpen og skytevåpen, pepperspray, karambitkniver, teleskopbatonger og store mengder ammunisjon. Til sammen 21 våpen har Tollvesenet hittil i år beslaglagt ved grensestasjonene og postsentralen i Bergen.

Første halvår i fjor var totalbeslaget av våpen fem, hvorav ett var skytevåpen.

Økning over hele landet

– Det er litt tidlig å si om det er en trend, eller om det er tilfeldigheter. Men jeg kan konstatere at det har vært en god økning i forhold til samme periode i fjor, sier kontorsjef for tollregion Vest-Norge, Lisbeth Angeltveit.

Også tollstasjoner i resten av landet har merket økningen av våpen som smugles inn til Norge.

– Vi har beslaglagt mer enn 900 våpen i løpet av første halvår, mens det i fjor var 436 våpen i samme periode, sier underdirektør Dag Jørstad i kontrollavdelingen i Tolldirektoratet.

Flest kniver

Våpnene har blitt beslaglagt enten på innreisende personer som har hatt dem med i bagasjen eller skjult på kroppen, eller de har blitt oppdaget i pakker som er sendt med posten.

– Våpen stoppet i postkontroll utgjør den største andelen, og det er spesielt beslag av kniver som øker mest i første halvår, sier Jørstad.

Tollvesenet har i sommer hatt en økt innsats mot nettopp postforsendelser, noe som kan forklare at det har vært flere funn av våpen.

Noen av våpnene kan karakteriseres som samlerobjekter, men langt fra alle. Mange av dem er voldsvåpen, av typen som ofte brukes under volds- eller trusselepisoder. Det bekymrer politiet.

– Alvorlig

– Det er en generell bekymring for våpen eller våpenlignende gjenstander som er i omløp på offentlig sted, og at de kan bli brukt i situasjoner som skaper frykt for publikum, sier Esther Klubben som er leder for politiets Felles straffesaksinntak (FSI).

De fleste våpenene blir destruert av Tollvesenet umiddelbart etter beslaget er gjort. Noen våpen går videre til politiet, der sakene etterforskes. Men de våpenene som ikke fanges opp i tollen, ender gjerne opp som bevis i andre straffesaker.

– Det er i saker hvor våpenet er blitt brukt, noe som er langt mer alvorlig.

Beslaglegger penger

Også narkotika, alkohol og sigaretter er beslaglagt av tollerne i Bergen. Halvårsstatistikken viser at mengden i beslagene har gått noe tilbake, særlig for cannabis-smugling og valuta som føres ut av landet. Sistnevnte var halvert i forhold til i fjor. Da ble 1,1 millioner kroner forsøkt fraktet ut av landet uten at det var deklarert først. I år var det redusert til 565.000 kroner.

– Har du mer enn 25.000 kroner med deg ut av landet, må disse deklareres så vi kan legge dem inn i valutaregisteret. Dersom pengene ikke deklareres kan det bli anmeldt og i beste fall blir det et overtredelsesgebyr på 20 prosent av summen, sier Lisbeth Angeltveit.

Penger som tollerne mistenker stammer fra straffbar virksomhet, beslaglegges i sin helhet.

Totalforbud

Også for dem som kommer inn til landet kan det være lett å gå på en smell, særlig hvis de har kjøpt dyre luksusvarer på ferie.

– Varer med en samlet verdi på over 6000 kroner skal fortolles. Samtidig må folk huske at det ikke er tillatt å ta inn kjøtt og meieriprodukter fra land utenfor EØS. Det samme gjelder planter. I fjor kom et par entusiaster hjem fra USA med vinranker de skulle ha i drivhuset sitt. De måtte vi destruere, fordi jorden kan ha bakterier som vi ikke ønsker i den norske faunaen.

Artikkeltags