Gå til sidens hovedinnhold

Toppmøte i Hotell-Bergen: – Krisen er ikke over

– Vi har et gigantisk etterslep og gjeldsbyrde, så det er ikke nok med noen gode uker i sommer. Vi trenger hjelp fra staten, sier Ole Warberg i Magic Norway.

– Vi er sosiale dyr, som ikke liker å sitte på hjemmekontor. Dette har vært et utrolig tøft år, og vi har et tungt ansvar å bære. Da er det positivt å være sammen, og støtte hverandre, sier Ole Warberg, konserndirektør i Magic Norway, til BA.

Torsdag samlet 16 av byens hotelldirektører seg på Scandic Hotel Ørnen for et toppmøte, med også reiselivsdirektør Anders Nyland til stede.

– Vi treffes vanligvis uformelt to ganger i året, før jul og sommer. På grunn av pandemien var det nå halvannet år siden sist, forklarer Warberg.

Stemningen blant hotelltoppene virket god, men ansiktene blir alvorlige når de snakker om situasjonen de befinner seg i.

– Alle her beskriver samme situasjon. Hotellene har vært stengt i kortere eller lengre perioder, det har vært mye uforutsigbarhet med koronatiltakene, og kompensasjonsordningene treffer ikke så godt som man kunne ønsket, sier Sølvi Solmunde, direktør på Clarion Hotel Admiral og styreleder i Visit Bergen.


– Gigantisk etterslep

Hotellene i Bergen opplevde en nedgang på over 50 prosent i antall gjestedøgn fra 2019 til 2020, viser tall fra Visit Bergen. Tendensen har fortsatt i år, med en nedgang på 57 prosent sammenlignet med tilsvarende periode i 2019.

Direktørene er opptatt av at støtteordningene til reiselivet fortsetter, at momsen ikke øker, og at matmomsen reduseres for serveringsbransjen.

– Vi har et gigantisk etterslep og gjeldsbyrde, så det er ikke nok med noen gode uker i sommer. Vi trenger hjelp fra staten, om vi skal kunne stå sterkt om tre år, sier Warberg.

– Stadig flere blir vaksinert og grensene åpnes. Men krisen for oss er ikke over av den grunn, istemmer Solmunde.

Les også

Reiselivet får ekstra krisehjelp. Men Bryggen vil neppe se slik ut igjen før i 2022

– Veldig uforutsigbart

– Hva synes dere om myndighetenes håndtering av krisen?

– Det har vært veldig uforutsigbart, men det er vanskelig å kritisere myndighetene. Det er viktig for oss at Norge oppfattes som trygt. Måten vi har håndtert og fått kontroll på pandemien kan øke vår attraktivitet som reisemål, tror Solmunde.

– Hva tror dere om de langsiktige konsekvensene av pandemien for bransjen?

– Jeg har stor tro på at reiselivet tar seg opp igjen. Turistene fra Europa kommer nok først tilbake. Asia og Amerika, som var i sterk vekst, vil trolig ta lengre tid. Men kanskje det er mange som har spart, og skal reise nå. Vi håper jo det, svarer Warberg.

Nasjonale regler

  • Hoteller, campingplasser, feriesenter, utleiehytter og liknende kan holde åpent så lenge de kan sikre smittevernfaglig forsvarlig drift.
  • Restauranter og spiserom på hoteller skal følge reglene for smittevernfaglig forsvarlig drift av serveringssteder.
  • En-til-en-behandling i spaavdelinger o.l. på hoteller bør følge anbefalingene for drift i virksomheter med én-til-én-kontakt som frisører, kroppspleie mv.
  • Ved arrangementer på hotellet skal reglene for arrangementer følges.
  • Kun norske statsborgere og utlendinger som er bosatt i Norge får reise inn i Norge (udi.no). Noen unntak gjelder. Det er fortsatt obligatorisk testing, innreiseregistrering, karantene og karantenehotell for de som kan reise til Norge.

Kilde: Helsedirektoratet

– Verst tenkelige tidspunkt

Fra 2015 til 2019 økte hotellkapasiteten i Bergen med rundt 50 prosent. Det ble snakket om overkapasitet. Fallhøyden var stor. Så kom covid-19.

– Dette kom på verst tenkelige tidspunkt, når vi hadde investert mye, samtidig som vi nå delvis går glipp av to høysesonger, sukker Warberg.

Nå håper hotelldirektørene først og fremst på at det åpnes for besøkende fra utlandet.

– 65 prosent av overnattingene i Bergen er nasjonale, mens 35 prosent er utenlandske. Men i sommerhalvåret er det omtrent omvendt, påpeker Solmunde, før Warberg avslutter med en oppfordring:

– Bergenserne må bruke tilbudene i byen vår på en god måte. Vi må være turister i egen by, også denne sommeren.

Les også

Sandsli-hotellet er både karantenehotell og vanlig hotell samtidig

Kommentarer til denne saken