Gå til sidens hovedinnhold

Tør du handle på den vonde magefølelsen din?

For barn som er i en utsatt situasjon, kan din hjelp bety mer enn du aner.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Historiene om hvor hardt pandemien rammer sårbare barn og unge er mange. Vi har alle et ansvar. Ser du noe, si noe!

Torsdag 11. mars deler psykologspesialistene Åshild Huiberts og Camilla Burgess nok en historie om hvordan pandemien rammer unge i Bergensavisen. De føyer seg inn i rekken over hjelpetilbud som har merket økt pågang. Selv om det er trist, er det dessverre ikke overraskende. Vi vet at pandemien som har lagt et lokk over Norge – har truffet barn og unge spesielt hardt.

Les også

Pandemitiltakene kan skjule økte vansker

Anslag fra Folkehelseinstituttet viser at 290.000 barn og unge vokser opp med en mor eller far som sliter med alkohol, eller har en psykisk lidelse som kan gå utover daglig fungering. Det tilsvarer en av fire barn og unge.

Du kan se dem for deg. Barn og unge i nabolaget, i klassen til barnet ditt – eller på fotball- eller håndballaget. Hvert fjerde barn hadde kanskje trengt en ekstra oppmerksomhet i disse dager. Sannsynligheten er stor for at du kjenner noen av disse barna. Spørsmålet er om du tør handle på den vonde magefølelsen?

Vi i Av-og-til har hørt mange dypt opprørende og vonde historier om barn som har vokst opp i hjem med utfordringer. I mange av disse historiene er det en ting som går igjen: at mange nok skjønte hva som foregikk hjemme hos dem, men at de ikke gjorde noe. Barn opplever altfor ofte at vi ser, men overser.

Med ny smittebølge og nye restriksjoner er det ekstra viktig at du spør deg selv: Hvilke barn har jeg i mitt nettverk som kanskje ikke har det så greit nå? Og hva kan jeg gjøre for å hjelpe?

Jeg anbefaler deg å gjøre tre ting:

  • Slå på tråden til folk du vet ikke har det bra eller som du er bekymret for. At foreldre som har det tungt får noen å snakke med, kan være en fin måte å hjelpe barna.
  • Sørg for at du selv eller barnet ditt tar kontakt med barn som kan trenge en god venn akkurat nå.
  • Dersom du er bekymret for et barn, ring til alarmtelefonen for barn og unge på telefon 116 111. De er døgnåpne og kan gi deg råd om hvordan du bør håndtere situasjonen.

Små ting kan bety mye. For barn som er i en utsatt situasjon, kan din hjelp bety mer enn du aner. Derfor er min klare anbefaling: Gjør det du kan for å hjelpe dem som trenger deg. De trenger det mer enn noen gang.

Les også

La ikke sentrum kun være en uterestaurant

Kommentarer til denne saken