Syv personer er funnet omkommet, og tre er fortsatt savnet, etter det katastrofale kvikkleireskredet i Gjerdrum i Viken natt til 30. desember.

Lørdag ettermiddag ble et USAR-lag (Urban Search and Rescue) på fem personer fra Bergen sendt for å bidra i redningsarbeidet.

– Vi var på plass på hotellet i 20-tiden. Der ble vi brifet av Øvre Romerike brann og redning. Tidlig neste morgen var vi i gang med jobben. Organiseringen av redningsaksjonen virker å være veldig bra, forteller Tore Vetaas, fagansvarlig for USAR-gruppen i Bergen brannvesen.

– Det er lange dager med hardt arbeid. Søndag jobbet vi fra 08 til nærmere 21. I dag var det ekstra hardt arbeid, så vi fikk avløsning litt før 18. Nå er vi slitne, og trenger hvile og debrifing, tilføyer Vetaas, som ikke ønsker å uttale seg om mannskapene fra Bergen har vært med på finne omkomne.


Løfter tungt

Fortsatt letes det døgnet rundt etter overlevende, under kalde og uoversiktlige forhold. Vetaas og de fire andre fra Bergen driver søk og redning i bygningsmassene.

– USAR-lagene her jobber utrolig bra. Vi fjerner konstruksjoner etter boligene som har rast, sier han, og fortsetter:

– Det er vanskelig og tidkrevende arbeid. Grunnen er forholdsvis stabil, men det er tunge ting som skal løftes når man demonterer kollapsede hus manuelt.

– Masse inntrykk

I tillegg til de omkomne og savnede ble ti personer skadet i skredet. Minst ni bygg, med 31 boenheter, raste sammen i det 210.000 kvadratmeter store skredområdet.

– Jeg har ikke jobbet med noe lignende før. Det er så stort og voldsomt, med så mange bygg som er skadet, og med så mange savnede, sier Vetaas.

Han er klar på at han og kollegene kommer til å bidra så lenge Øvre Romerike brann og redning ønsker det.

– Dette arbeidet påvirker oss. Det er masse inntrykk som må bearbeides. Men vi er innstilte på å gjøre jobben 100 prosent.