For 26 år siden satt litteratur- og filosofistudenten Tore Renberg på en hybel på Skansen med en sterk indre drivkraft, og en enda større drøm om å en dag gi ut bok.

Han skrev på kvelden og nettene. Ellers drakk han øl med Karl Ove Knausgård og andre i det litterære miljøet som ikke hadde debutert som forfattere, ennå. De vandret mellom Hulen, Garage og Cafe Opera.

Femten bøker og over hundre karakterer senere har den 1,73 cm lange og 49 år gamle forfatteren fra Stavanger lagt ut på vinterturné.

Fra stabukk i dalen til full trøkk

Fra januar til mars er det ut på tur til bibliotek fra Loddefjord til Smøla med foredraget «Tett befolket»- der han gir et innblikk i sitt forfatterskap, sine karakterer og bøker.

Sist ut, den prisbelønte «Tollak til Ingeborg» som fikk bokhandlerprisen 2021, og var den mest utlånte boken i Bergen by samme år. Et fjerde bind «Assalamu alaikum» om Hillevågsgjengen i Teksas-serien ble det også.

– Jeg har et sterkt behov for å se folk, og er ikke en eremittaktig type, så jeg trenger dette, smiler han, og slenger seg inn i en taxi.

Og fra Loddefjord til Smøla

Neste stopp er Fana bibliotek. Der er det så mange påmeldte, at scenen har vokst seg over gaten, til Kulturhuset.

– Jeg har ingen rider altså, men jeg må ha Earl Grey, forteller han, samtidig som han tester myggen og trekker frem bok etter bok fra sekken.

Pia fra Fana Bibliotek gjør seg klar til å springe. De har bare Lipton. Satan! Hun sier ikke det, men.

– Nei, her har jeg en på innerlommen, ler han, og trekker frem det gule gull.


– Hvor mange pleier å møte opp, midt i uken, midt på dagen?

– Det er ofte pensjonister og en og annen student. De som jobber på rare tider. Men det er mest folk i 60-årene, og flest damer, røper han.

En hyggelig del av jobben

Renberg elsker å møte sitt publikum.

At lesende over hele landet møter opp på små steder som han finner eksotisk, mener han er kult. Han svarer alle som spør, vil være sitt publikum nær.

– Det fortjener de og det skulle bare mangle, det er folk som investerer fritiden sin på å lese bøker. Det er bra for meg å være i dialog om det jeg har trøkket ut av meg, sier han, og legger til:

– Tenk om Ingvar Ambjørnsen hadde snakket til meg da jeg var 19 år?

Rock and roll

– Til å være litteraturverden er over hundre folk på en torsdag formiddag litt rock and roll, smiler Renberg og tar en stor slurk av teen, og roter bort lesebrillene sine.

Bak de lukkede dørene høres utålmodig summing fra en spent flokk med sølvrever. Blant fem menn og godt over hundre damer, møter vi Anne Aslaksen og Nina Harms.

– Jeg gikk lærerskolen i Stavanger og har lest alt av Renberg, sier Aslaksen.

Harms fisker frem «Tollak til Ingeborg» fra vesken.

– Jeg har bare lest denne, men nå er vi veldig spente på å høre på ham, sier hun, og strener mot salen.

– Om jeg kjenner dem?

Renberg er kjent for sine lysende og mørke portrett av vanlige og dype menneskers indre.

Han snakker om de karakterene både publikum og ikke minst Renberg selv kjenner så godt, de har tross alt kommet til ham. Fra tause Tollak, bestevennen til Jarle Klepp - Helge Ombo, Cecilie Haraldsen og til mystiske Steinar i «Du er så lys», boken han forteller står ham nærmest.

– Jeg har blitt tett befolket av de karakterene som har funnet meg i løpet av disse 26 årene, sier han.

Folket har spisset ørene, og labbene klapper begeistret da timen på besøk i hodet til Renberg er forbi.

Et par signaturer senere går turen videre til Åsane bibliotek, og resten av landet.

PS. I år skal Renberg først turnere, så tilbake til skriving, skriving og skriving. For det er ikke overbefolket, Renberg har plass til flere, det kommer ny bok.