Gå til sidens hovedinnhold

Torill tildeles Kongens fortjenstmedalje: – Det var aldri i mine tanker at kongen skulle få vite hva jeg holdt på med

Torill Elin Olsen blir tildelt Kongens fortjenstmedalje for sitt arbeid innen fagområdet stomi- og avføringskontinens i Norge.

– Hun har i hele sin yrkeskarriere gjort en enestående innsats innen fagområdet, skriver Norsk sykepleierforbundss faggruppe for sykepleiere i stomi- og kontinensomsorg i en pressemelding.

Torill Elin Olsen etablerte blant annet Stomiklinikken ved Haukeland sykehus i 1998, hun var med og dannet faggruppen for stomi- og kontinensomsorg, en gruppe hun ledet i 12 år, og hun var blant initiativtaker til å få etablert videreutdanningen i stomisykepleie i Norge.

Hylles

– Jeg fikk aldeles sjokk. Det var jo aldri i mine tanker at kongen skulle få vite hva jeg holdt på med. Samtidig er det jo en stor ære. At noen i det hele tatt har tenkt at det jeg har drevet med kan være berettiget en slik ære, er helt utrolig, sier Olsen selv om tildelingen.

Hun hylles for sitt arbeid med en gruppe pasienter som de færreste snakker høyt om.

– Hun har systematisk lett etter forbedringspotensialet i behandling av personer med sosialt vanskelige og tabubelagte tilstander, skriver faggruppen i pressemeldingen.

– Vanskelig å snakke om

Jannike Mohn, som har vært en nær kollega gjennom mange år, sier at Olsen gjennom mange år har tatt hånd om pasienter med veldig usynlige tilstander som gir dem mye stigma.

– Det er tilstander det er vanskelig å snakke om og som er vanskelig å skjule. Dette er ting som ikke er nytt, men som hun har tatt tak i på en helt unik måte som fagperson, og det har hun gjort i årevis. Hun har satt fokus på en veldig spesiell pasientgruppe på en måte hvor de kjenner seg ivaretatt og sett. Det er det unike i det, sier Mohn.

Medaljen blir delt ut i regi av arbeidsgiver Haukeland Universitetssykehus 29. oktober.

Kommentarer til denne saken