Gå til sidens hovedinnhold

Torsdag starter meklingen: – Krysser fingrene for at de holder løftene sine

Riksmekleren har innkalt LO Stat og Spekter til tvungen mekling. Det har de streikende store forventninger til.

– Det er veldig tydelig at alle vil spille teater igjen nå som samfunnet har åpnet. Da er det en ting som må til, og det er å gi oss en rettferdig pensjon, sier Rune Kjelby, hovedtillitsvalgt ved Den Nationale Scene og representant for Fagforbundet teater og scene.

Torsdag er det altså fire uker siden streiken startet, og meklingen begynner klokken 10. LO Stat forhandler på vegne av Fagforbundet, NTL og Creo, og krever en livsvarig og kjønnsnøytral pensjon.

– Jeg krysser fingrene for at de holder løftene sine. For vi gleder oss veldig til å komme tilbake på jobb og åpne dørene for publikum igjen, sier Kjelby.

Inngikk avtale i 2016

Frem til 2016 hadde de ansatte en pensjon som beskrives som rettferdig. Den gang gikk de ansatte i 2016 med på en midlertidig pensjonsordning.

– Og så hadde vi som målsetting med arbeidsgiversiden å få på plass ytelser som var livslange og kjønnsnøytrale. Det er derfor merkelig at arbeidsgiver ikke vil snakke om dette i 2021, har Kjelby tidligere uttalt til BA.

I pressemeldingen skriver LO Stat at beregninger som inneholder tall som er akseptert av både Spekter og LO-Stat, viser at en hybrid-løsning med en kostnadsdeling som oppfyller kravene til en kjønns- og levetidsnøytral pensjon, ville medføre cirka 0,7 prosent i økte kostnader for arbeidsgiver.

Les også

– Vi er i konflikt, vi er i streik, og vi har ikke et annet valg

Varsler kraftig opptrapping

Dersom denne meklingen ikke fører frem, har LO Stat varslet at de tar ut ytterligere 249 kulturansatte i streik. I Bergen vil det si at ni ansatte ved Den Nationale Scene, elleve fra Carte Blanche og fem fra Det Vestnorske Teateret.

I alt vil dermed 805 kulturansatte være i streik fra 1. oktober dersom meklingen ikke fører frem.

– Vi håper alltid på en løsning, og jobber for å få arbeidsgiverne til å gå inn reelle forhandlinger om kjønnsnøytrale og livsvarige pensjonsytelser. Vi har løsningen, men arbeidsgiverne nekter å lytte, sier Lise Olsen, nestleder i LO Stat og forhandlingsleder, i en pressemelding.

Dag Agledal, NTLs forhandlingsleder, sier i en pressemelding at han mener de har tatt ansvar:

– Vi har blitt med på et spleiselag med den midlertidige pensjonsordningen. Vi har gitt mye for at kultursektoren skal ha god økonomi, og et rikt og godt tilbud til innbyggerne. Nå forventer vi at arbeidsgiverne kjenner sin besøkelsestid, og bidrar til å finne en god, permanent løsning.