Gå til sidens hovedinnhold

Torstein Hagen siktet i cruise-saken

Artikkelen er over 6 år gammel

Reder Torstein Hagen er siktet i korrupsjonssaken som både Trude Drevland og Inge Tangerås også er siktet i. – Vi samarbeider med politiet, skriver rederiet Viking cruises i en pressemelding.

BA får opplyst at rederieier Torstein Hagen (72) er siktet i korrupsjonssaken i forbindelse med skipsdåpen i Vågen 17. mai.

– Vi samarbeider med politiet, skriver Viking cruises i en pressemelding fredag (se hele pressemeldingen i bunnen av saken).

Les også: Torstein Hagen i BA-portrett: – Jeg er ikke kjent for å gi opp.

For tre uker siden ble det kjent at ordfører Trude Drevland og havnesjef Inge Tangerås er siktet for grov korrupsjon i forbindelse med «cruise-saken».

Ordføreren avhørt

Etter at siktelsen ble kjent har den permitterte ordføreren i Bergen vært i avhør hos politiet. Hun står fast på at hun ikke har gjort noe straffbart.

Hennes forsvarer, advokat John Christian Elden ønsker ikke å kommentere avhøret mens etterforskningen pågår.

Fakta om cruise-saken

Ordfører i Bergen Trude Drevland (H) høstet kritikk etter at det i juni ble kjent at hun var blitt fløyet i privatfly til Venezia i juni for å delta i sjøsettingen av Viking Star, alt betalt av cruisereder Torstein Hagen.

Senere ble det også kjent at Drevland hadde takket ja til et ukelangt cruise fra Istanbul med skipet, men Drevland avlyste turen etter at mediene begynte å skrive om hennes relasjoner til rederen.

Havnedirektør Inge Tangerås havnet i politiets søkelys i forbindelse med Venezia-turen. Han var med på privatflyet til den italienske byen. Også hans tur ble betalt av cruiserederen.

Drevland var sykmeldt fra 5. juni til 8. august.

Økonomiavsnittet i Hordaland opprettet politisak mot ordføreren 28. mai, men saken ble henlagt alt 1. juli.

31. august ga statsadvokat Eirik Stolt-Nielsen politiet beskjed om å gjenåpne saken mot Drevland.

Samme dagen tok Drevland permisjon som ordfører.

18. september ble det kjent at politiet har tatt ut siktelse for grov korrupsjon mot Drevland og Tangerås.

Fredag 9. oktober avslørte BA at også Torstein Hagen er siktet i saken.

Kilde: NTB og BA

Fredag får BA bekreftet at Hordaland politidistrikt også har tatt ut korrupsjonssiktelse mot rederen, Torstein Hagen.

– Av hensyn til etterforskningen vil jeg verken bekrefte eller avkrefte at det er tatt ut flere siktelser, sier politiadvokat Hedvig Moe Øren til BA. Hun er påtaleansvarlig for etterforskningen.

Til NRK sier hun at dette ikke var noe som politiet planla å gå ut med nå, men at de er interessert i å avhøre Hagen.

Ukjent med siktelsen

– Vi er ikke kjent med noen siktelse. Vi har ingen kommentar utover det og viser til pressemeldingen fra Viking Ocean Cruises, sier Hagens advokat Bjørn Stordrange til NTB.

I et intervju i BT i juni i år ga en annen av Hagens advokater, Øystein Meland uttrykk for at både han og Hagen er «sjokkskadet over at det noen steder hevdes at det som har skjedd er korrupsjon».

Fredag sendte rederiet ut en pressemelding hvor de forteller at de vil samarbeide med politiet, og at de er trygg på at de ikke har gjort noe ulovlig.

Politiadvokat Moe Øren sier etterforskningen er høyt prioritert, men hun vil ikke opplyse hvilke etterforskningsskritt de har foretatt de siste ukene, eller hvilke tidsperspektiv de har på etterforskningen.

Elden ikke overrasket

Advokat John Christian Elden er ikke overrasket over at politiet også har tatt ut siktelse mot Hagen.

– Det er vel åpenbart, og endrer intet. De kan vanskelig sikte bare den ene parten, uten at dette betyr noe for Drevland, sier Elden til BA.

Her er pressemeldingen fra rederiet

Viking Ocean Cruises er blitt kontaktet av Hordaland politidistrikt, som ønsker å innhente forklaringer i forbindelse med deres etterforskning av skipsdåpen i Bergen.  Viking Ocean Cruises vil samarbeide med politiet om dette. 

Viking Ocean Cruises er trygg på at selskapet ikke har gjort noe lovstridig i denne saken.  Rederiet har fulgt helt normal forretningspraksis innen cruisenæringen hva dåp av skip angår.  Dette er en praksis som er blitt gjennomført ved skipsdåp i årtier, og som vil praktiseres i fremtiden av vårt rederi - og andre rederier verden over. 

Vi ble invitert til Bergen havn av lokale myndigheter og valgte derfor å legge skipsdåpen til Bergen. Vårt eneste ønske var, gitt rederiets sterke bånd til Norge og norske maritime tradisjoner, å gjøre noe positivt for Bergen og Norge.  Vi synes derfor det er flott, gitt disse bånd, å ha norsk flagg og Bergen som hjemmehavn for skipet. 

Viking Ocean Cruises har ikke hatt noen økonomiske fordeler i denne saken. Dette vil vi tydeliggjøre overfor Hordaland politidistrikt.  

Viking Ocean Cruises planlegger å døpe flere skip i Norge, og å la dem seile under norsk flagg. Vårt neste skip vil døpes i Norge i 2016, noe som vil bidra til å styrke norsk sjøfartsindustri.  Denne oppfatningen deles også av norske sjøfartsmyndigheter og norske sjømannsorganisasjoner, som i lang tid har arbeidet for å gjøre Norge til den foretrukne maritime administrasjon og øke antallet skip under norsk flagg.