Da Carl Fredrik Aarø fikk prosjektet i hendene, møtte han en fullstendig nedslitt kai i Sandviken.

Byhistorien vår

Aarø har i nærmere tyve år jobbet med utbedringer, vedlikehold og bygging av nye kaier i Bergen.

Dette kan han.

– Men, det er ikke hver dag jeg er borti et slikt prosjekt. Å få ordne denne kaien innimellom disse gamle sjøbodene i Sandviken, ser jeg på som en tillitserklæring til både Etat for bygg og eiendom og meg personlig. Det har på alle måter vært et kjekt oppdrag.

Nå står den nye kaien ferdig, men ønsket om å gi dette flotte området rundt Kystkultursenteret/Fiskerimuseet et ekstra løft, har vært sterkt.

I øyeblikket planlegges det derfor enda en kai like utenfor den nye. I dag er det en falleferdig trekai som gjør nytten.

– Dette området er jo helt eksepsjonelt. Både museet og kystkultursenteret er formidlere av en historie som Bergen by bygger på.

I det store og hele er kaien i Sandviken ferdig. Håndverkerne hadde siste innspurten denne uken.

Aarø peker på at det nå gjenstår hva han kaller «kosmetiske tiltak». Eksempelvis mangler det noen benker som er bestilt. Men i disse dager kan være det utfordrende nok å skaffe både utstyr, materiell – og til tider også arbeidskraft.

Smijernsgjerdet, Bergensgjerdet, kom på plass i går. Når publikum inntar området under Sandviksdagen søndag, vil bortimot alt være på stell.

De tradisjonsrike Sandviksdagene er i år blitt kortet ned til én dag, men med likevel et innholdsrikt program.

Det er Norges Fiskerimuseum og Bergen kystkultursenter som løfter Sandviken og gir lokale muligheten til å profilere seg.

Det blir aktivitet både på sjøen og på land, og det fristes med turer på Byfjorden, enten om bord i vikingskip eller på egen hånd i robåter som lånes ut for anledningen.

Som seg hør og bør sandviksboder, blir det og vist vraking og banking av tørrfisk.

Mange innslag

– Og det blir padling for barn, åpen smie – og både utstilling og kjøring av modellbåter, opplyser Aina Matre som er aktivitetsleder for både Norges Fiskerimuseum og Bergen kystkultursenter.

– Her blir også markedsboder med forskjellig innhold, og salg av fisk, krabber og kreps fra båt.

Plusser vi på med kursing i å lage knuter og knop, utstilling av gamle båtmotorer og informasjon om både båtdelering og pramkurs, er det meste nevnt.

Og Beffen har sin siste helgekjøring til Sandviken.