Gå til sidens hovedinnhold

Totalslakt av Forsvarets sløsing med skattepenger

Artikkelen er over 6 år gammel

Konsulentselskapet McKinsey totalslakter i en ny rapport Forsvarets IT-prosjekter. Pengesluk i milliardklassen, konkluderer rapporten.

IT-investeringene i Forsvaret er preget av rot, inkompetanse, sløsing og ansvarspulverisering, påpeker McKinsey i rapporten.

Forsvarets IT-systemer er et pengesluk ved at det tar mange år å utvikle tjenestene og at det koster altfor mye å drifte dem, heter det i rapporten. Når programvaren er ferdig utviklet, er den ofte blitt utdatert, heter det videre.

Totalt bruker Forsvaret 3,3 milliarder kroner på IT hvert år. En opprydding kan spare Forsvaret for mellom 350 og 600 millioner kroner i året, blant annet ved å fjerne 50-100 ansatte, mener konsulentselskapet, som har utarbeidet rapporten på oppdrag fra forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H), skriver Klassekampen.

– IKT-styringen i Forsvaret er en av de tingene vi ønsker å forbedre og som vi jobber med, sier forsvarssjefens talsmann Eystein Kvarving.

Rapporten fra McKinsey er nå til behandling i Forsvarsdepartementet og Forsvaret, og den skal være del av en omstillingspakke som forsvarssjefen skal legge fram for Søreide i oktober, forteller han videre.

– Vi mener at McKinsey-rapporten er et velkomment bidrag, sier Kvarving.

Kommentarer til denne saken