E16 åpner klokken 16

Tirsdag kveld kom det melding om at det raste ned stein fra tunneltaket i Nakkagjelstunnelen på E16. Tunnelen ble stengt fordi det hang en stor stein fast i armeringsjernet ned fra tunneltaket.

Tirsdag kveld kom det melding om at det raste ned stein fra tunneltaket i Nakkagjelstunnelen på E16. Tunnelen ble stengt fordi det hang en stor stein fast i armeringsjernet ned fra tunneltaket. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

– Dette er en stygg sak, sa byggeleder Bente Bergstø i Statens vegvesen onsdag.

DEL

OPPDATERING: Nakkagjelstunnelen ble åpnet klokken 16 torsdag.

Tirsdag kom det melding om at det raste ned stein fra tunneltaket i Nakkagjelstunnelen på E16. Tunnelen ble stengt fordi det hang en stor stein fast i armeringsjernet ned fra tunneltaket.

– Det er såpass farlig at vi ikke kan gå inn med folk nå, sa trafikkoperatør Ove Amundsen i Vegtrafikksentralen til BA tirsdag kveld.

Opprydning

Onsdag kveld sendte Statens vegvesen ut en pressemelding om at tunnelen ville forbli stengt frem til tidligst torsdag klokken 16.

Det har pågått opprydningsarbeid og støpearbeid i tunnelen.

Veien blir i første omgang åpnet frem til klokken 22. Da stenges veien midlertidig for å utføre tilleggssikring. Arbeidet er ventet å bli ferdig i løpet av natten, skriver veivesenet i en pressemelding.

Omkjøringsvei er fylkesvei 7 via Norheimsund. Onsdag formiddag er det store trafikale problemer på grunn av glatte veier.

Entreprenøren fikk ned den store steinen i tunnelen, og anslår at det har kommet ned omkring en kubikk med stein fra omkring midt i tunnelen.

– Det er fortsatt løse steiner i tunneltaket, så nå skal vi først spyle, før vi går inn med sprøytebetong på omkring hundre kvadratmeter av tunneltaket. Etter at det er sprøytet med betong, skal det boltes en del, forklarte byggeleder Bente Bergstø onsdag.

– Hadde hellet med oss

For et par uker siden ble det i den årlige inspeksjonen av tunnelen avdekket kritiske punkt i tunneltaket i Nakkagjelstunnelen.

– Da ble det avgjort at vi skulle i gang med arbeid i taket, og den skulle undersøkes av geolog. Men nå skjedde altså dette før vi kom i gang. Det er en stygg sak som kunne fått veldig alvorlig konsekvenser dersom steinen hadde falt ned og truffet kjøretøy, sier Bergstø.

Tunnelen er fra tidlig 1990-tallet, og ifølge byggelederen er det tidens tann som er årsaken til det som nå skjedde i Nakkagjelstunnelen.

– Fjellet er jo levende, og det er vannet som jobber i tunnelen gjennom tiden. Det burde absolutt vært bevilget mer penger til vedlikehold av tunnelene, sier Bergstø.

Hun sier den store steinen som hang i taket over kjørefeltet mot Bergen hang stygt til.

– Vi hadde hellet med oss denne gangen, sier Bergstø.

Ikke stein i flere tunneler

Det ble tirsdag kveld også meldt om steinnedfall i to andre tunneler på E16, Hyvingstunnelen og Hernestunnelen.

– De ble undersøkt i går, og der er det ingenting som tyder på at det hadde falt ned stein, sier Bergstø.

Artikkeltags