Gå til sidens hovedinnhold

E16-aktivister legger press på ministeren

Artikkelen er over 6 år gammel

E16-aktivister vil prøve å samle så mange som mulig på Stanghelle førstkommende søndag. – Det er kort frist, men det er nå det gjelder, mener initiativtaker Laila Himle.

På søndag ønsker hun å samle så mange som mulig til en markering ved E16.

– Jeg har vært bekymret i årevis, men da jeg så det steinblokken som hang over veien ved Vaksdal smalt det i hodet mitt. Å kjøre E16 er som å spille russisk rullett, sier Himle.

Hun bor selv på Voss, og har både en sønn og en datter som er bosatt i Vaksdal med sine familier. Steinblokken hun refererer til ble vist på TV2 Nyhetene for en uke siden.

– De leker med livene våre. Det er bare et tidsspørsmål før det skjer en alvorlig ulykke, sier hun.

Utsatt strekning

De siste 15 årene har det gått over 260 ras på E16 mellom Bergen og Voss. Rundt 40 ganger har dette ført til at all trafikk har blitt stanset.

I mai sperret et over hundre meter bredt ras både vei og toglinje. Et tog kjørte inn i raset, men passasjerene kom fra det uten skader.

I tillegg til de mange rasene som har herjet på strekningen, er E16 også kjent for å ha et svært mange dødsulykker.

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) har tidligere sagt at han vil prioritere dødsveien, men har de siste månedene holdt kortene tett til brystet.

I januar kom det en rapport fra Oslo Economics som anbefalte å ikke gjøre noe med vei og bane mellom Bergen og Voss. Årsaken var at det ikke var samfunnsøkonomisk gunstig.

LES MER: –  Uakseptabelt å ikke gjøre noe mellom Bergen og Voss

Samferdselsministeren har tidligere sagt til BA at han håper å ta avgjørelsen om trasévalg i løpet av 2015.

– Ikke aktuelt å tidfeste

Solvik-Olsen hadde ikke tid til et intevju med BA fredag.

Gjennom sin kommunikasjonsavdeling formidler han likevel en kommentar om at Samferdselsdepartementet jobber med saken, og at han er interessert i at det blir tatt en beslutning så raskt som mulig.

Grunnet faglige innspill om strekningen, som peker i ulike retninger, er det ikke aktuelt å tidfeste når en eventuell beslutning kan bli tatt.

– Han har kjørt strekningen flere ganger med bil, vogntog og tog, og er helt klar over hvordan tilstanden på denne veien er. Dette er noe de jobber med. Han er ikke uenig, og vet at dette er viktig, formidler kommunikasjonsavdelingen på vegne av samferdselsministeren.

«Dødsveien»

Les også

Hvor er du, Erna, når det raser i vest?

De siste årene har en rekke profilerte vestlendinger tatt til ordet for at E16 mellom Bergen og Voss må prioriteres. Det pågår for tiden en underskriftskampanje med navnet «Ny E16 Bergen - Voss umiddelbart» som i skrivende stund har 11.527 signaturer.

Facebook-gruppen «Ny E16 Bergen - Voss umiddelbart» har over 46.000 medlemmer.

Laila Himle sier til BA at aksjonen på søndag bare vil bli et tillegg til alt det arbeidet som mange allerede har lagt ned for å få ny E16.

– Det er mange som har jobbet i mange år for dette. Aksjonen på søndag blir et siste «Hallo! Her er vi, og vi bryr oss virkelig. Ikke skuff oss nå!», sier hun med adresse til samferdselsministeren.

Himle vet foreløpig ikke hvor mange som faktisk vil komme til Stanghelle for den planlagte markeringen, men sier til BA at responsen har vært over all forventning. Ordførerne i Bergen, Modalen, Voss og Vaksdal er invitert. Politiet og Statens vegvesen er varslet om aksjonen.

Mange ras og ulykker

Les også

53 drepte på E16 på litt over 20 år bekrefter at noe burde vært gjort for lenge siden

Det har vært en rekke ras og alvorlige ulykker på E16 mellom Bergen og Voss bare det siste året. Her er noen av de siste episodene:

11. februar, Fossmarktunnlenen i Vaksdal: Lastebilen til Torgils Rogne ble truffet av en stein på 23,8 kilo. Rogne hadde samboeren med seg i bilen, men ingen ble skadet.

Les også

Risikosport mellom Bergen og Voss

11. februar, ved Stanghelletunnelen: En ny bil ble truffet i siden av en stein. Det var to personer i bilen, heller ikke denne gangen ble noen skadet.

12. mai, Vaksdal: Et stort ras gikk over jernbanelinjen og E16 ved Vaksdal. Et tog kjørte inn i raset, men ingen personer ble skadet.

Les også

Marerittveien Bergen - Voss

21. mai, mellom Kjenestunnelen og Bogetunnelen: Et stort ras gikk over E16. Ingen personer ble tatt.

Etter en rekke ras, ble det i juni klart at Statens vegvesen omdisponerer midler for å rassikre E16 mellom Voss og Bergen. Seks raspunkter skal sikres innen mai neste år.