Gå til sidens hovedinnhold

51 mistet lappen i påsken. De hadde én ting til felles

Artikkelen er over 5 år gammel

Det ble en nedslående påske i Hordalands-trafikken.

– Dette er verre enn i fjor, og det er spesielt at så mange velger å kjøre så fort, sier sjef for UP Vest, Terje Oksnes.

Høyeste hastighet 2. påskedag var mannen som ble målt til 108 kilometer i timen i 60-sonen ved Bu i Hardanger. Han var en av de 51 som mistet førerkortet i løpet av påsken.

LES OGSÅ: Fare for stengte tunneler og fjelloverganger 

La konen kjøre

– Alle de 51 som fikk førerkortet inndratt, var menn. Det store flertallet av de 500 fartsovertredelsene i påsken, var også menn, sier Oksnes.

– Så man burde la konen kjøre?

– Man burde la konen kjøre, eller kjøre slik som konen ville gjort, sier Oksnes med et smil.

Men bak smilet lurer alvoret når forteller om den svært grove fartsovertredelsen ved Bjerkreim i Rogaland forrige uke.

– Onsdag ble en mann målt til 169 kilometer i timen i 80-sonen. Den dagen mistet 20 menn førerkortet, og det var så travelt for patruljen at de måtte la de mindre alvorlige fartsovertredelsene slippe unna. De hadde ikke kapasitet til å stoppe alle, sier Oksnes til BA.

Overrasket

Han lar seg overraske at så mange tar sjansen på å kjøre for fort.

– Vi har markedsført kontrollene våre, vi er ute i media og forteller om resultat av kontroller, dessuten er vi alltid aktiv med kontroller i påsken. Likevel har 500 bilister blitt bøtelagt bare i vårt distrikt for fartsovertredelser. Det er nedslående, sier UP-sjefen.

2. påskedag hadde UP fem stasjonære kontroller i distriktet som strekker seg fra Stavanger til Sunnfjord. I tillegg hadde de to sivile videobiler på veiene.

– På E 16 nord for Voss var det 32 fartsoverskridelser og to førerkortbeslag. Ved Hardangerbroen var det 15 fartsoverskridelser og tre førerkortbeslag, forteller Oksnes.

Søndag stanset de to sivile bilene 20 råkjørere, mens det totalt søndag og mandag ble utstedt 164 gebyrer for fartsovertredelser og beslaglagt åtte førerkort i Hordaland.

– I tillegg har noen fører blitt stoppet for uaktsom forbikjøring og for kort avstand til kjøretøyet foran seg, sier Oksnes.

LES OGSÅ: Suste avgårde i 108 km/t i 60-sonen

UP-sjefen: Over hundre påskebilister mistet lappen

Oslo (NTB): Over 100 førerkortbeslag og rundt 1.000 bøter for fartsovertredelser i påsketrafikken er altfor mye, mener UP-sjef Runar Karlsen

– Jeg synes dette er ganske mye, tatt i betraktning at vi har varslet tydelig at vi kom til å ha mange patruljer ute på veiene og at vi ville gjennomføre kontroller. Hovedinntrykket er at dette har vært en påske med relativt mye fart, sier UP-sjefen til NTB.

Påsken var mandag kveld på hell. Den verste trafikken var unnagjort. Men det var fortsatt litt tidlig å gjøre opp status. Alle tall var ikke samlet inn i 20-tida, men bildet syntes klart for Karlsen: Antall beslag og forenklede forelegg lå i påsken på omtrent det som er en gjennomsnittlig uke i trafikken – over 100 førerbeslag og rundt 1.000 fartsbøter ved utgangen av uka.

– Det er ganske høyt, i og med at det har vært ekstra mye kø og trafikk denne påsken. 1.000 forelegg er ikke langt unna en normaluke for oss, sier Karlsen.

På den positive siden framhever UP-sjefen at antall døde i trafikkulykker ligger i år på halvparten av det som har vært gjennomsnittet de ti siste påskene.

– Vi har bare hatt to omkomne i ulykker denne påsken, slår han fast. (©NTB)

 

Uvær i fjellet

Påsketrafikken har så langt vært uten de store hendelsene i trafikken. Sterk vind og bygevær skaper problemer på fjellovergangene både 1. og 2. påskedag.

LES MER: Intens nedbør, sterk vind og stengte fjelloverganger 

Søndag var Gudvangatunnelen stengt over lange perioder på grunn av for høyt gassnivå.

Det ble først meldt om kø, og så kaos da folk begynte å snu.

På Kvamskogen ble en to år gammel jente rygget over. Det gikk utrolig nok bra.

Ulykken skjedde på parkeringsplassen ved NAF på Kvamskogen. Politi og ambulanse fra Norheimsund rykket ut.

– En liten jente på to år skal ha sklidd da en bil kom ryggende. Hun havnet under hjulet med armen, sa operasjonsleder Hans-Eirik Thue til BA etterpå.

– Armen havnet i en grop/hull i veien. Dermed ble ikke presset på armen så stort fra bilen hun kom under. Jenten kom fra det med mindre skader. Det var rett og slett hell i uhell.

LES MER: Trafikkulykke på Kvamskogen 

Kommentarer til denne saken