Gå til sidens hovedinnhold

Trygg Trafikk bekymret over økning i dødsulykker

Artikkelen er over 4 år gammel

Oslo (NTB-Sol Sigurjonsdottir): Det har vært en økning på over 30 prosent i tallet på omkomne i trafikken så langt i år, og tendensen fortsetter i juli. Det bekymrer Trygg Trafikk, som advarer mot uoppmerksomme sjåfører.

– Det har vært en sterk økning i antall omkomne i trafikken. Vi har ikke fått de offisielle tallene for juli ennå, men basert på de rapportene vi har fått fra politiet, ser ikke dette bra ut. Allerede halvveis i juli hadde vi passert nivået fra juli i fjor, sier seniorrådgiver Bård Morten Johansen i Trygg Trafikk til NTB.

Ifølge Trygg Trafikk har minst 15 personer omkommet i trafikken så langt i juli, men dette tallet kan bli justert når den offisielle statistikken er på plass.

– Vi kommer til å passere fjorårets tall for de to første sommermånedene, og det er trist. Det som går igjen, er møte- og utforkjøringsulykker. Vi ser at det er for mange uoppmerksomme sjåfører, sier Johansen.

Trenden snur

Fra januar og ut juni måned har 61 personer omkommet i trafikken. Statistisk er det flere dødsulykker i trafikken om sommeren enn om vinteren i Norge. Dødstallene har holdt seg likevel holdt seg lave i flere år, men trenden er i ferd med å snu, ifølge Trygg Trafikk.

Også i juni var det langt flere som omkom i trafikken enn det var på samme tid i fjor, og Trygg Trafikk tror denne negative tendensen fortsetter også i juli.

– Vi er bekymret, og vi ser at vi har et brudd på den positive utviklingen vi har hatt over lang tid. Det har vært færre og færre drepte i trafikken. Med 117 dødsfall i fjor, gjør det oss til det beste landet i klassen i Europa og verden for øvrig. Men så ser vi at på våren og forsommeren har det skjedd en endring. Det er ikke lett å finne en forklaring på dette, men én forklaring er at det er stadig flere ting i trafikken som legger beslag på oppmerksomheten, sier Johansen.

LES OGSÅ: Her blir det kø på norske veier i sommer

Mobilen stjeler oppmerksomhet

At oppmerksomheten er andre steder enn gjennom frontruten på bilen, er en stor utfordring, mener han.

– Det kan være alt fra dagdrømming til at man svarer på tekstmelding, til at man leter etter en Pokémon. Vi skylder ofte på høy fart som årsak til ulykker, men det er helt grunnleggende at man har blikket festet på trafikken og veien, sier Johnsen.

Senest i helgen ble et par bøtelagt i Drammen for å kjøre i feil retning da de spilte det enormt populære mobilspillet Pokémon GO. For mange svarer også på tekstmeldinger mens de sitter bak rattet.

– Den som er sjåfør, må kun være sjåfør, så får heller de øvrige i bilen være Pokémon-trenere, sier Johnsen.

12. juli mistet en fembarnsmor livet da hun leide en hest langs E39 i Tysvær kommune. Kvinnen ble påkjørt langs veien.

I februar omkom en familiefar (45) i en trafikkulykke ved Bogatunnelen på E16.

Kommentarer til denne saken