Trafikkoperatør: – Store mengder nedbør de siste dagene øker rasfaren

Av og
Artikkelen er over 1 år gammel

Kort tid etter at mannskapene hadde ryddet fylkesvei 7 på Tokagjelet for jordmasser måtte de snu og dra tilbake. Nok et ras hadde gått. Like etterpå gikk det et tredje ras i området.

DEL

– Vi har nå meldt ifra oppover i systemet. I løpet av kort tid vil vi få en avklaring på om det er forsvarlig å ha trafikk på veien, og om en geolog må tilkalles, sier Kjetil Larsen, trafikkoperatøren ved veitrafikksentralen til BA like før klokken 1000.

Det første jordraset skjedde rundt klokken 0600 søndag morgen.

Veien ble sperret av massene, og ryddemannskaper ble kalt inn. Men kort tid etter at de hadde dratt fra fylkesvei 7 på Tokagjelet tikket det inn en ny melding.

Marken mettet med vann

En brøytebilsjåfør hadde oppdaget at det hadde gått et nytt jordras. På samme sted.

– Dette skjedde rundt klokken 0900 i morges. Mannskapene våre var ikke langt unna, så de fikk ryddet opp ganske raskt, sier Ove Amundsen, trafikkoperatør. 

Like før klokken 1000, rett etter at veien hadde åpnet opp for andre gang, meldte Statens vegvesen om et tredje ras i området.

Nå er halve veien stengt.

– Dette raset har gått litt lenger opp i dalen, og det er mer stein der enn på det forrige stedet. Det er en del store steiner også, sier Kjetil Larsen.

Ove Amundsen forklarer at mye nedbør de siste dagene, samt mye snø, øker rasfaren.

– Marken er mettet med vann, og når det ikke klarer å suge til seg noe mer har det en tendens til å dra andre veien. Folk må bare kjøre, men med den topografien som vi har her på Vestlandet, så vet jo folk at det alltid er fare for ras, sier Ove Amundsen.

Fryser til is i sprekker

Hydrolog Søren Boje ved Norges vassdrags- og energidirektorat, sier til BA at skredfaren vil minke utover dagen.

– Ja, det kan virke sånn. Det kommer til å bli kjøligere, sier Boje.

Hydrologen sier at det ikke er uvanlig med slike type skred når det er mye vann og temperaturene ligger rundt null grader.

– Vann legger seg i sprekker og fryser til is. Da kan steiner løsne og det kan rase, sier han.

Meteorologisk institutt sendte lørdag ut et OBS-varsel for Vestlandet sør for Stadt.

– Vanskelige kjøreforhold og lokale forsinkelser. Det er nødvendig å være skodd etter forholdene. Vurder behov for forebyggende tiltak. Beredskapsaktører skal fortløpende vurdere behov for beredskap, skriver meteorologene i sitt varsel.

Saken oppdateres.

Artikkeltags