Turister som bodde på blant annet Radisson Blu Royal og Admiral Hotel meldte lørdag om at de hadde blitt frastjålet penger og pass under hotellfrokosten.

Ifølge politiet skal det ha blitt meldt om lignende tyveri både fredag og lørdag, og gjennom ransaking har de funnet flere av disse savnede gjenstandene.

De mistenker at fire chilenere står bak de frekke tyveriene, og alle ble pågrepet lørdag.

– Organisert kriminalitet

En av dem var 17 år og ble løslatt, mens de tre andre voksne mennene har sittet i varetekt gjennom helgen.

Jourhavende jurist, Ingeborg Drægebø, opplyste på lørdag at politiet så på helgens hendelser som organisert kriminalitet.

– Vi tror de har operert sammen. Så vidt vi vet har ikke disse mennene tilknytning til Norge. Derfor anser vi dette som mobil vinningskriminalitet, sa Drægebø.

Mandag ble de tre chilenske mennene fremstilt for fengsling i Hordaland tingrett.

– Ufattelig beklagelig

Hotelldirektør ved Radisson Blu Royal, Frank Ove Wennevik, forteller at en gjest hos dem ble utsatt for et tyveri på fredag.

– Det er jo ufattelig beklagelig at slike ting kan skje. Vår jobb er å følge opp gjesten, men også å sette gjesten i kontakt med politiet og samarbeide med dem, sier Wennevik til BA.

Han vil ikke si om ugjerningen ble fanget opp på videoovervåking hos dem, men sier at de generelt sikrer videoer, bilder og observasjoner som de overleverer til politiet i slike tilfeller.

– Vi har vært såpass heldige frem til nå og har sluppet unna slike tyverier tidligere. Men når det skjer, så må vi sørge for at vi har gode rutiner og jobber tett med politiet.

Fengslet i fire uker

Politiadvokat Lasse Solheim har fått tildelt saken. Han forteller at påtalemyndigheten har begjært mennene fengslet i fire uker.

– Det er på bakgrunn av bevisforspillelsesfaren og

Han hadde mandag morgen lite informasjon utover det BA fikk opplyst i helgen.

– Jeg kan ikke kommentere omfanget av tyveriene, og vet ikke hvor lenge mennene har vært i Norge, sier Solheim.

I tre fengslingskjennelser fra Hordaland tingrett, fremkommer det at chilenerne ble besluttet varetektsfengslet for de neste fire ukene.

Alle tre tok betenkningstid på avgjørelsen. Mennene representeres av hver sin forsvarer - Jørgen Riple, Ingvar Frostad og Bertil Rønnestad.

Riple har ikke besvart BAs henvendelser mandag, mens Frostad og Rønnestad har foreløpig ikke hatt noen kommentarer.