Gå til sidens hovedinnhold

Fitnesskomet forbannet – føler seg mistenkeliggjort

– Jeg er veldig stolt og glad, og forbannet

Artikkelen er over 5 år gammel

Det sier Jeanette Dalseghagen (30) når vi møter henne på treningsstudioet hun er medeier i og driver. En uke er gått siden hun ble nordisk mester i fitness i Finland, en konkurranse hun vant etter at hun uken før ble norsk mester i sin debutkonkurranse.

Men også etter en kronikk i Dagbladet som hun opplever mistenkeliggjør både idretten og henne.

– Det er først nå det begynner å gå opp for meg hva jeg har oppnådd, sier Dalseghagen.

Fitnesskometen

For hun er kometen i fitnessmiljøet. I debutsesongen må nemlig alle først stille som nettopp det – debutant – for i det hele tatt å få lov til å være med i norgesmesterskapet.

– Det er en egen konkurranse i Norway Open, der vinneren får lov til å konkurrere mot de allerede NM-klare.

Debutantkonkurransen mot seksten andre kvinner, vant hun. Ikke bare sin høydeklasse, pluss 169 centimeter, men «over all», en best av alle-kåring.

Dermed fikk hun stille mot de rutinerte en uke senere.

– Og så vant jeg jammen min høydeklasse også der, sier Jeanette Dalseghagen, nesten ille berørt.

Det kvalifiserte henne for Nordisk mesterskap helgen etter, sist helg, i Finland. Som hun altså også vant.

– Hva er det med deg som dommerne setter sånn pris på?

– Ja, hva er det med meg? Det går på muskelsymetri, men også en totalvurdering der utstråling er viktig.

Dopingbeskyldninger

Dalseghagen hadde knapt vunnet NM før hun ble møtt av en kronikk i Dagbladet der hun opplever at hun som fitnessutøver blir mistenkeliggjort.

Den er skrevet av mastergradsstudent ved Norges idrettshøgskole, Ingvei Innerdal. Hun skriver blant annet:

«Kvinnen i gata benytter nå sprøyter med anabole androgene steroider (AAS) for å oppnå drømmekroppen. Ved å kombinere ulike dopingmidler om hverandre kommer hun et steg nærmere målet: Den perfekte kroppen, den som skal stå på utstilling i fitnesskonkurranse.»

– Det gjør meg forbannet. Jeg har trent styrketrening i femten år, og vet av egen erfaring at det er mulig å nå opp på den ærlige måten. Da å bli mistenkeliggjort av en student i en av Norges største aviser, får meg til å se rødt. Jeg blir forbannet og lei meg, for det er så mye lettere å komme med anklager enn det er å bevise sin uskyld.

I kommentarfeltet under kronikken mangler det ikke på «hva var det vi sa?»-meldinger, i langt verre ordelag enn som så.

– Har du noen gang brukt dopingmidler?

– Nei. Alle som kjenner meg vet at det er noe jeg tar sterkt avstand fra og som jeg aldri ville ha gjort. Jeg eier og driver et treningsstudio som samarbeider med Anti-doping Norge og politiet på Askøy og Sotra, nettopp for å holde treningsmiljøet her rent.

– Hvor ofte opplever du å bli testet selv?

– Jeg er aldri blitt testet, men så er altså dette debutsesongen min i slike konkurranser.

Da hun vant Nordisk mesterskap sist helg, dukket det internasjonale antidopingbyrået, WADA opp. De tok stikkprøver på samme måte som de gjør av utøvere i andre idretter, men Dalseghagen var ikke blant dem som ble trukket ut.

– Jeg var rett og slett skuffet over ikke å bli testet. Særlig etter den kronikken og at jeg for mange nærmest kommer ut av ingenting og gjør rent bord. Det hadde vært fint med en ren dopingprøve å slå i bordet med.

Trebarnsmor

I kronikken skriver mastergradsstudent Innerdal videre:

«Dette er «vanlige» kvinner som har interesse for styrketrening. De har høyere utdanning, kjæreste og flere barn. Mange er også personlige trenere, altså blant dem som skal lære andre om sunn og riktig trening ...»

Dalseghagen faller rett inn i kategorien som gift, trebarnsmor med jobb som personlig trener.

– Er det rart jeg føler meg mistenkeliggjort? Jeg synes det er veldig drøyt at det går an å skrive noe sånt.

– Ikke ment slik

Det gjør at kronikkskriver Innerdal føler behov for å presisere hva det egentlig er hun har undersøkt.

– Mitt utgangspunkt for masteroppgaven er kvinner som bruker anabole steroider. Ikke fitnessmiljøet, sier Innerdal til BA.

– Jeg har intervjuet åtte kvinner, to tidligere brukere av anabole steroider, og seks som gjør det i dag. Så har det dernest vist seg at alle disse har bakgrunn fra fitness. Det er likevel ikke en undersøkelse av fitnessmiljøet.

– Skjønner du at kronikken din blir oppfattet som en mistenkeliggjøring av alle som driver med fitness?

– Jeg ser at den er blitt lest sånn, men det er altså ikke mitt formål. Jeg vil vise at også kvinner doper seg for å oppnå det de ser på som idealkroppen, sier Innerdal.

– Derfor har jeg snakket med dem som gjør det, men man kan ikke derfra trekke konklusjonen at alle gjør det. Til det er det uansett for få informanter. Tvert imot sier en av kvinnene i studien min at hun tror det er fullt mulig å oppnå de samme resultatene uten anabole steroider. Det tar bare mye lengre tid.

Innerdal synes det er leit om kronikken blir misforstått, men ser også av kommentarfeltet under den at folk har gjort det.

– Jeg skjønner at jeg støter veldig mange med kronikken, men den må altså leses for det den er: En undersøkelse av kvinner som doper seg.

Hun håper at kronikken i beste fall kan ha bidratt til et renere miljø.

– Jeg ser at det nå skal testes oftere i fitnessmiljøet, og at forbundet vil bidra til det. Det vil i så fall bety at de som er rene faktisk kan konkurrere på like fot.

Skaden skjedd

Selv etter modereringen er ikke Dalseghagen mindre irritert.

– Hvis det ikke var meningen å henge ut hele fitnessmiljøet, er kronikken utrolig dårlig skrevet. Det går ikke an å lese den på noen annen måte enn at de som når opp i fitness er dopet, sier hun.

– Jeg setter for all del pris på at hun tar for seg doping blant kvinner, men at det ikke dreier seg om fitness spesielt burde i så tilfelle kommet mye tydeligere frem, sier Dalseghagen som nå håper at det går an å komme videre uten å ha mistanken hengende over seg.

– Jeg tror i grunnen det mest er oss i miljøet som har reagert. Selv møter jeg bare på gratulasjoner og lykkønskninger. Alt som har skjedd har i alle fall inspirert meg til beinhard satsing videre, sier Dalseghagen.

– På ærlige premisser.

Kommentarer til denne saken