Stadig flere besøker Vestlandets perle; Trolltunga. Mens det i 2010 var rundt 800 besøkende, har antall besøkende eksplodert de siste årene. I 2016 nådde tallet 80 000. Det resulterte også i en drastisk oppgang i antall redningsaksjoner.

– I 2016 hadde vi rundt 40 redningsaksjoner i området. For sesongen 2017 ble vi dermed nødt til å sette inn en rekke tiltak, sier Sekse, som er Røde Kors sin hovedansvarlig for områdene Odda, Kvinnherad og Ullensvang i Hardanger.

Spesielt tre tiltak viste seg å være effektivt.

– Fjellvakter ble plassert langs ruten samt to nødbuer. Dette ga gode resultater. Det at telefonnettet ble utbedret i dette området og at det er gitt mer og bedre informasjon om ruten har nok også hjulpet mye, sier han og konstaterer fornøyd:

— I 2017 ble antall redningsaksjoner halvert til 21 oppdrag. Vi i Røde Kors håper tallet går ytterligere ned den kommende sesongen.

Været avgjør

Hvilke situasjoner er det dere rykker ut til?

– Det har vært alt fra folk som er så sliten at de ikke klarer å gå lenger, til folk som har skadet seg, eller ikke vet hvor de er, sier Sekse. 

– Tror du mange undervurderer turen?

Det kan virke som det er mange som har gjort før, men at det nå er bedre grunnet mer informasjon om turen.

Røde Kors-lederen mener været er helt avgjørende.

– Hvis det er sol om morgenen går folk kledd for sol og fint vær, men tenker ikke på at temperatur og vær kan svinge fort i høyfjellet. Når værer er stabilt fint, eller stabilt dårlig så tar færre kontakt med oss. Da er det ikke så mange som blir overrasket over vær og vind, sier han og anbefaler:

– Turistinformasjonen og vi i Røde Kors anbefaler at man tar turen i hovedsesongen som er fra 15.juni til 15.september.

Saken fortsetter under bildet

 

En tur for alle

– For den generelle nordmann skal ikke denne turen være noe problem, men det er viktig å tenke på at det er en krevende tur med ujevnt terreng, sier Sekse og understreker:

– Velg rett dag og til rett tidspunkt. Det er et vanlig problem at folk starter for sent og da får problemer på veien ned.

Dette tror han skyldes motstridende informasjon.

– På nettet kan man lese at turen tar alt fra 8 til 12 timer. Mange beregner gjerne få timer og starter turen sent på dagen. Det er litt feil innstilling. Når man går lange turer bør man alltid starte tidlig og beregne at det tar lang tid. Anse det som en bonus om du er ferdig tidlig.

– Hvor lang tid bør man beregne?

– Det er individuelt og avhenger av form og erfaring. Noen har brukt opp mot 18–20 timer, mens det er noen virkelig sprekinger som nærmest springer opp. Avsett hele dagen, det er mitt råd.

Kommer fra hele verden

Leder for Trolltunga Active, Jostein Soldal, er ikke overrasket over den økende populariteten.

– Det er drevet god markedsføring, både fra aktører som Fjord Norge og at vi har satset på sosiale medier. Vi ser at stadig flere aktører legger turer til Trolltunga. Det finnes også en rekke pakketurer der Trolltunga er med, sier Soldal og forteller videre:

– Hele 25 prosent av våre kunder kommer fra USA. Vi har også en stor andel fra England, Tyskland og Frankrike. Stadig flere kommer fra Asia og da særlig Japan, men også Sør Korea og Hong Kong.

Soldal synes det er stas med et så internasjonalt publikum.

– Det er flott at det er så mange som velger å komme til Norge og da med Trolltunga som en av hovedgrunnene. Det er svært positivt for Odda som tidligere først og fremst har vært en industriplass, men nå er blitt en populær turistdestinasjon.

Saken fortsetter under bildet

 

Ikke typisk norsk

Om lag 5 prosent av besøkende til Trolltunga tar kontakt med oss for å få en guidet tur. Av disse er det stort sett utlendinger, og ikke særlig mange norske, forteller Soldal.

Hva tror du er årsaken til det?

Det er ikke en del av norsk kultur. Vi er oppdratt med å smøre en nistepakke, pakke sekken og dra ut på tur for oss selv. De som ikke kommer fra Norge har ofte en annen holdning. De kommer gjerne fra storbyer, og det å gå en slik tur er tøffere for dem.

Soldal informerer om at man ikke behøver å vente til sommersesongen starter i juni.

Vi i Trolltunga Active tilbyr vinter- og vårturer der vi benytter truger og drar opp får å se Trolltunga i sin prakt i perioden 17. februar til 31. mai. I fjor valgte rundt 1200 å gjøre dette, og det ser foreløpig ut til å bli en økning i år.