Som lærer på Hardanger Folkehøgskole har bergenseren Trond Olsen (48) hele tre måneder lang sommerferie og avspasering.

Naturentusiast som han er, priser han seg lykkelig over at den sammenfaller med høysesongen for å gå den berømte turen til Trolltunga. Med fjellutspringet som rager 1100 meter over havet, er Trolltunga blitt kjent som både Oddas og Vestlandets perle.

Siden 2014 har nemlig Trond Olsen brukt sommerferien sin på å være guide for Trolltunga Active.

Utsikten betegner han som fortsatt imponerende og umulig å bli lei av, mens jobben med å guide turister opp dit synes han gir energi og glede.

– Jeg pleier å si til turistene at Trolltunga ble til da et troll ikke trodde på at solen gjorde troll til stein, så den stakk tungen ut for å teste. Det var som man kan se, ikke så lurt. Da ler turistene godt, sier Olsen humrende.

(Saken fortsetter under bildet)

 

Begynte på byfjellene

48-åringen har vært bosatt i Lofthus i en årrekke, men holder fast ved at det er bergenser han er.

– Jeg er Nordnes-gutt, født og oppvokst i Bergen, forteller Olsen med et snev av stolthet og forteller at hans begeistring for fjell og natur kommer fra nettopp byen mellom de syv fjell.

– Jeg begynte tidlig å gå byfjellene i Bergen. Allerede som tiåring gikk jeg ofte alene til Fløyen. Der hadde jeg et gjemmested med en liten fjellhylle jeg kunne sitte på. Derfra kunne jeg se hele veien hjem til Nordnes, forteller han og legger til:

– Jeg fant tidlig roen i naturen, det gjør jeg ennå. Når jeg går turer, hører jeg aldri på musikk, men på lydene i naturen. Musikk kan fort ta bort fokuset, for hvor oppmerksom er du når du hører musikk? spør han undrende og svarer seg selv med flere spørsmål.

– Vil du kunne se ørnen sveve over deg, eller hoggormen som kan ligge rett foran deg?

Sterk mental vilje kan øke sjansen for å nå toppen til tross for å være i dårlig form.

Trond Olsen (49), guide for Trolltunga Active

 

– Jeg forstår at noen bruker musikk som motivasjon, men det kan fort bli forstyrrende, mener han og forteller hvordan han holder motivasjon og fokus oppe når han har guidede turer.

– Jeg er opptatt av at jeg skal være mer enn en som peker veien. Jeg meddeler historie og naturkunnskap, og har ofte quiz med turistene.

(Saken fortsetter under bildet)

 

Mange turister

Tur-retur – med startpunkt i Skjeggedal til Trolltunga – beregnes til ti–tolv timer.

På toppen er man 1100 meter over havet og kan skue utover Ringedalsvatnet og Folgefonna.

For å komme dit, kan du velge mellom ordinær rute og Via Ferrata. Sistnevnte inkluderer seks kilometer sykling og 250 meter klatring. De som går hele veien legger bak seg totalt 28 kilometer.

– Nordmenn ønsker helst å gå på egen hånd, men om man ikke har erfaring bør man ha guide på Via Ferrata.

– Hvem passer turen for?

– Turen er krevende, men jeg har sett alt fra barn til pensjonister mestre den. Jeg tror det handler mer om innstilling og erfaring i fjellet enn alder, sier den erfarne guiden som har sett en ekspansjon i antall besøkende.

I 2009 var det rundt 500 besøkende til Trolltunga. ni år etter, i 2018 var antall besøkende nærmere 100.000.

– Med sosiale medier har bilder av Trolltunga blitt spredt over hele verden. Nå kommer folk fra alle verdens land for å gå Trolltunga.

(Saken fortsetter under bildene)

 

– For opphengt i bilde

– Hva gjør Trolltunga så attraktivt?

– Jeg tror at i den verden vi lever i, er behovet for å bli sett økende. Folk vil vise hva de har gjort og hvem de er. Mange er drevet av å få det perfekte bildet fra toppen av Trolltunga.

Han mener flere blir så opphengt i ønsket om et bilde fra toppen at de tar lite gjennomtenkte avgjørelser.

– I fjellet kan været snu brått. Når det skjer, er det som fjellvettregelen sier: «Ingen skam å snu». Det er det ikke alle som gjør i tide, noen velger å gå videre i mørkt og rufsete vær.

Som følge av forholdsvis mange og dyre redningsaksjoner, ble det i 2016 innført fjellvakter og nødbuer i et forsøk på forebygge slike situasjoner. Antall redningsaksjoner er nå halvert til rundt 20 per år, men fortsatt kunne mange vært unngått, mener Olsen.

– Det er litt tilfeldigheter at det har gått så bra og at det kun har vært et dødsfall, for noen går nesten med livet som innsats, sier han og forteller:

– Som fjellvakt kan vi ikke befale, men anbefale. Jeg husker jeg rådet noen turister til å snu. Været var dårlig og det begynte å bli mørkt før de hadde nådd toppen. De ville ikke snu før jeg sa «No view, no picture». Først når et bilde var uaktuelt, ville de snu.

(Saken fortsetter under bildet)

 

Endre fokus

Bergenseren har en trofast turkamerat i sin sibirske husky Kira (6).

– Hun er ofte med de andre guidene også, så hun har vel snart tatt meg igjen i antall ganger opp til Trolltunga, forteller han lattermildt og legger til:

– Hun er den ultimate guidehunden, og sprer smil og motivasjon til de i gruppen som begynner å bli slitne.

Smil, gnagsår, diverse utsiktsposter før Trolltunga og samtaler man har underveis, er alle en del av turopplevelsen, minner Olsen om. I ekte norsk guide-stil, avslutter han med å si:

– Jeg viser til den gamle norske tenkemåten om at veien er målet. Fokuset på en tur til Trolltunga må være mer på hva du opplever underveis.

Fakta om Trolltunga

  • Trolltunga er et bergutspring som "henger" ca 700 meter over Ringedalsvatnet i Skjeggedal, og har en høyde på 1100 meter over havet.
  • Turen starter fra Skjeggedal og betegnes som krevende med en lenge på ca 22 kilometer tur retur.
  • Lengden på turen estimeres å ta mellom 10 og 12 timer, avhengig av form og tempo.
  • Høysesongen er fra juni til oktober.
  • Trolltunga Active tilbyr guidede turer. Dersom man vil gå ruten Via Ferrata er guide påbudt med mindre man er en erfaren klatrer.

Kilde: www.ut.no