Like før jul 2020 gikk entreprenøren som sto for byggingen av Åsane Arena, Hugaas Entreprenør AS, konkurs.

De har spesialisert seg på bygging av idrettshaller og industribygg, og har hatt et nært samarbeid med Trond Mohn. Han nevnes flere steder i utdragene av styreprotokoller i konkursbegjæringen.

I tillegg til Åsane Arena skulle også Hugaas også bygge friidrettshallen til Gneist. Begge prosjektene på oppdrag fra Trond Mohn, finansiert gjennom lån fra Mohns private investeringsselskap Meteva.

Etter konkursen har Meteva fremmet et samlet krav på 198 millioner kroner mot Hugaas-selskapene.

Det ble også gitt et personlig lån fra Meteva til eier av Hugaasgruppen, Roar Aarhaug, på 15 millioner kroner. Dette ble gitt for å sikre drift av selskapet, skriver E24.

– Det er dette man søker å få inndrevet, opplyser Metevas prosessfullmektig Egil Horstad i advokatfirmaet Schjødt til avisen.

BA har vært i kontakt med Trond Mohn som svarer kort:

– Skylder man mange penger og ikke kan gjøre opp for seg, så gikk det som det gikk.

Konkurs førte til forsinkelser for Åsane Arena

BA har tidligere omtalt Hugaas-konkursen, som gjorde at Mohn måtte legge inn enda mer penger i Åsane Arena-prosjektet for å få det ferdigstilt.

Prosjektleder Tor Børresen anslo den gang at de var «satt tilbake flere måneder» grunnet konkursen og koronapandemien. Den offisielle åpningen sto Trond Mohn selv for den 11. mai 2022.

Langvarig samarbeid endte i konflikt

Både Trønderbladet og Adresseavisen har tidligere omtalt konflikten mellom Mohn og Aarhaug.

Ifølge Trønderbladet skal samarbeidet mellom Meteva og Hugaas-konsernet ha startet med byggingen av en fotballhall på Karmøy i 2017.

Etter konkursen til Hugaas Entreprenør AS skulle flere selskaper i Hugaas-konsernet følge etter. I oktober i fjor uttalte Aarhaug seg om alle konkursene til Trønderbladet:

– Det ble en voldsom vekst, og 2018 var helt katastrofe. Vi hadde klart å snu trenden i 2019, hvor vi var på rett kjøl. Så kom 2020. Da hadde vi et prosjekt for Mohn, en friidrettshall som det var skrevet kontrakt på. I juni 2020 ble den kansellert, en kontrakt på 150 millioner. Den hadde vi jobbet knallhardt med, så det var første skuddet for baugen. Kanskje ble det for mange egg i korgen, jeg ble kanskje litt blendet, sa Aarhaug.

– Ikke noe drømmescenario

Til E24 sier advokat Horstad at det er trist at man har kommet til det punktet at man må slå noen personlig konkurs.

– Det er ikke noe drømmescenario, og har ikke vært Metevas ønske. Men på et eller annet tidspunkt må man inndrive det lånet og sikkerheten som er er der, sier Horstad til E24.

Konkursbegjæringen skal behandles i Trøndelag tingrett den 20. februar.

Til opplysning eier Trond Mohn 20 prosent av Bergensavisen AS.