BA spurte for to uker siden Trude Drevland ut om turen til Venezia. Da fortalte hun aldri at hun dro med privatfly, heller ikke at hun hadde sønnen med på luksushotell betalt av rederen.

Alt dette kom for en dag torsdag.

– Helt unødvendig. Dette burde hun tatt i forrige runde. Det generelle rådet vi gir er at har du noe negativt, få alle likene ut av skapet med en gang, sier Trond Albert Skjelbred, partner i kommunikasjonsbyrået Nor PR i Bergen.

Han forklarer at når saken dukker opp igjen og igjen over flere uker, gir det inntrykk av at en ikke snakker sant, selv om det nødvendigvis ikke er tilfelle, eller ikke er meningen.

– Hun har utøvd ekstremt dårlig skjønn

– Hun har utøvd ekstremt dårlig skjønn, sier Frank Aarebrot, professor i sammenlignende politikk ved Institutt for sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen.

Han fremhever at bystyret i Bergen har vedtatt opprettelse av et gaveregister.

– Da må man etterleve de bestemmelsene. At hun venter et helt år, og ikke registrerer gavene før avisene nå begynte å skrive om det, er brudd på det regelverket hun selv har vært med på å innføre, sier Aarebrot.

– Det er også et poeng at hun har tatt ut feriedager, og samtidig sier hun representerer byen. Da skal hun i så fall ikke ha feriedager. Og er hun på ferie, bør det være henne som dekker utgifter, sier Aarebrot. 

Professoren presiserer at det ikke galt å si ja til å være gudmor, og at det er naturlig at rederiet betaler.

– Det er ikke det som er galt. Men når hun får cruisereise og voldsomt flotte hotellovernattinger og flyr med privatjet, bør det brenne et lys. Da er det spesielt at hun ikke har registrert det i gaveregisteret.

– Et åpenbart brudd på et reglement hun selv har vært med på å vedta, gjentar han.

– Orføreren er en overentusiastisk selger

Trond Albert Skjelbred har en teori om at saken har fått ekstra mye oppmerksomhet fordi media elsker å avdekke gap mellom liv og lære.

– Spesielt om det er regler de har satt for andre, slik som med gaveregisteret i dette tilfelle. Et annet eksempel er om politimesteren kjører på rødt lys, sier Skjelbred. 

Slik Aarebrot vurderer det, er det en del ting som taler for Drevland som gudmor, blant annet at hun bidro til at cruiseskipet får Bergen som snuhavn.

– Sånn sett er det ikke hun, men Bergen som tjener på det. Hvis folk oppfatter historien slik, er det ikke negativt. Men hvis folk mener hun ikke kjenner forskjellen på hva som er privat og offentlig, er det belastende.

– Trude Drevland er en overentusiastisk selger av Bergen. Sånn sett er dette «in character», sier Aarebrot.

Mener Drevland er en fantastisk ambassadør

PR-rådgiveren Skjelbred føler for å fremheve at Trude Drevland generelt gjør en veldig god jobb for byen, slik han ser det.

– Jeg synes hun gjør en fantastisk god jobb som ambassadør for Bergen. Hun er seg selv og kan si og gjøre gale ting, men det kommer fra hjertet og er ekte. Det er ikke tillaget, hun byr på seg selv.

Han mener ordføreren skal ha honnør for at hun stiller opp på så mye.

– Jaggu er det mange ledere som er mediesky. Trude gjør feil, men hun gjør også veldig mye, og gjør du det, risikerer du å gjøre feil. Det er lettere å si nei, men da blir det grått og kjedelig.

– Det er noe som er bra med Bergen, at vi bergensere glemmer fort, og er rause og kan tillate oss fargeklatter som gir av seg selv, fordi de vet at de også blir tilgitt, sier Skjelbred.