– Hvis hon sier hon må passe på meg, så må du ikkje høre på hon, hoier Atle Skogrand (69) fra lastebilen.

Konen Anne Lise Skogrand (54) humrer på kaien på Møhlenpris.

– Atle må bare smøre seg med tålmodighet. Han kan nok bli litt irritert når vi hele tiden må stoppe fordi jeg skal på do. Jeg får vel lukte på kaffen, istedenfor å drikke.

Ekteparet fra Øygarden skal på langtur. De spøker og ler, men under overflaten dirrer det en nervøs spenning. For bakteppet til reisen de skal på er alt annet enn morsomt.

Krigen i Ukraina har krevd titusenvis av menneskeliv, hundretusener er skadd, og millioner drevet på flukt. Ødeleggelsene er ufattelige, behovene enorme.

– Jeg blir helt satt ut av lidelsene til barn og andre der nede. Det er veldig trist at vi skal holde på slik i verden i dag, sier Anne Lise.

– Vårt ørlille bidrag

Lastebilen på kaien fylles sakte, men sikkert med pall på pall med dyner fra Espeland fangeleir. Et strømaggregat fra Torghatten er også på plass. Vinterklær fra Mittet og skotøy fra Alfa skal plukkes opp på veien.

Alt dette kjører Atle denne uken hele veien ned til Ukraina, med konen som kartleser, motivator og muntrasjonsråd.

– Vi har ikke en formue vi kan donere. Da er det flott å kunne gi vårt ørlille bidrag på denne måten, sier Anne Lise.

Atle hadde seg også en runde til Ukraina med nødhjelp i januar, sammen med hans mangeårige kamerat Willy Padøy. Da ble de takket av ordføreren i storbyen Lviv på hans kontor.

– Det var så stressende å være hjemme sist. Heldigvis var de flinke til å holde meg oppdatert, forteller Anne Lise.

Ektemannen bedyrer at det blir kjekt å ha med fruen på tur.

– Willy ble syk sist, så han var det uansett ikke mye tak i. Den største forskjellen blir at jeg må kjøre hele veien selv. Og så blir det mye lettere med overnatting, sier Atle, og utdyper lattermildt:

– Vi har en liten køye i bilen. Jeg legger meg ikke ved siden av Willy-en i den, men det er annerledes med Anne Lise.

– Spent og nervøs

Duoen beregner å bruke rundt fire dager hver vei.

– Jeg er veldig spent og nervøs. Men vi skal ikke til den mest urolige delen av landet, så jeg tenker at det skal gå greit, sier Anne Lise.

Leveransen er i regi av Fritt Ukraina, ledet av stortingsrepresentant Peter Frølich. På sin hjemmeside forteller de at utstyret leveres direkte til mottakerne, i tett samarbeid med ukrainske myndigheter.

– Vi er trygge på at hjelpen når de som trenger den mest, sier Atle.

I Bergen er det Padøy Transport og Norlines som står for logistikk og kjøretøy.

– Det er kun idealisme som gjør at vi hjelper. Det koster oss ikke så mye, og det gikk så bra sist, at vi ønsket å være med videre, sier Jan Johansen, daglig leder i Norlines Bergen.

Ber om hjelp

Planen er å gjennomføre en ny tur til det krigsherjede landet i mai. Da er det spesielt én type maskin de gjerne ønsker å ha med seg: aggregater.

– Russerne går etter strømforsyningen med rakettene sine. Da vi var der sist hadde de strømrasjonering etter et russisk angrep. Aggregatene sto og putret utenfor butikkene, forteller Atle.

Han oppfordrer alle bedrifter som har et strømaggregat til overs, om å donere dem til Fritt Ukraina. Padøy Transport og Norlines Bergen er behjelpelig med henting og lagring.

Ekteparet fra Øygarden sier seg allerede klare for en ny tur i mai.

– Det er ikke bestemt hvem som skal kjøre da. Men vi er tilgjengelig, understreker Anne Lise.