Nettavisen: Etter masseskytingen ved London pub og Per på hjørnet i Oslo sentrum forrige helg har den kjente ekstreme islamisten Arfan Bhatti vært i søkelyset igjen.

Bhatti og gjerningsmannen i Oslo-skytingen er nemlig bekjente og ble i april arrestert i lag i besittelse av kniv på vei til en Sian-markering.

I den forbindelse har TV 2s nyhetsredaktør, Karianne Solbrække, sitt forhold til Bhatti blitt dratt opp igjen. Solbrække og Bhatti hadde nemlig et romantisk forhold mot slutten av 2000-tallet. Solbrække måtte blant annet vitne mot Bhatti i en rettssak i 2008 som omhandlet Bhattis deltakelse i skytingen mot en synagoge på St. Hanshaugen.

Forklarer

Aftenposten har nå fått innsyn i en intern e-post i TV 2 hvor Solbrække forklarer sitt forhold ti Bhatti overfor sine kolleger.

«Som dere vet, gjorde jeg en stor tabbe for 16 år siden – som jeg den gang beklaget offentlig», skriver Solbrække.

«Jeg er opptatt av åpenhet så langt det er mulig, og selv om jeg ikke har «snakket ut» i offentligheten, har det alltid vært viktig for meg å være åpen internt. Dette skal ikke, og må ikke, være en elefant i rommet. Dette er en del av min historie, som jeg lever med konsekvensene av. Og jeg valgte helt frivillig å kjempe meg tilbake til TV 2», heter det i e-posten.

«Vi skal selvsagt ikke la vår journalistikk preges av verken min eller andres fortid», skriver hun i e-posten Aftenposten har fått innsyn i.

Ikke inhabil

I forbindelse med rettssaken mot Bhatti i 2008 valgte de fleste norske medier å ikke navngi Solbrække som var journalist på den tiden.

Til Aftenposten sier sjefredaktør i TV 2, Olav Terjeson Sandnes, at han ikke regner nyhetsredaktøren som inhabil i saker som omfatter Arfan Bhatti.

– Jeg vurderte uavhengigheten og habiliteten til alle mine redaktører på tidspunktet de ble ansatt. Det er ingenting ved den siste tidens hendelser som endrer på de habilitetsvurderingene jeg gjorde da Karianne Solbrække ble ansatt. Jeg har ikke hatt grunn til å betvile hennes vurderinger, sier Sandnes til Aftenposten.