– Betydelig økte priser på produksjon og attraktivt innhold, en svekket norsk krone, og økt konkurranse, rammer alle redaktørstyrte medier. Det får nå konsekvenser også for TV 2, sier sjefredaktør og administrerende direktør i TV 2 Olav T. Sandnes.

Denne uken ble det også kjent at TV 2 leverte søknad til Kultur- og likestillingsdepartementet om en ny periode som kommersiell allmennkringkaster.

Fredag formiddag var det allmøte i kanalen om situasjonen. Ledelsen skal i møtet ha sagt at det ikke er bestemt hvor de skal kutte, men at de har vanskelig å se for seg at dette ikke medfører nedbemanning. De har også sagt at det vil gå ut over produksjon og innhold, melder Medier 24.

Sandnes varsler videre at de skal se grundig på budsjettet, men han utelukker ikke nedbemanninger.

Engstelige ansatte

BA traff nyhetsanker Arill Riise like etter at nyheten sprakk. Han sier at mange ble overrasket og engstelige over nyheten.

– Dette er en vanskelig situasjon for alle i TV 2, og jeg er spent på hvordan ledelsen legger opp til besparelsen. Ledelsen har vært åpen om situasjonen, men mange ble overrasket over at så mye måtte spares, sier han.

– Jeg håper det blir en mer ryddig situasjon enn i 2016, nedbemanningen da sto til stryk, legger han til.

Selv er Riise ikke redd for sin egen jobb, og mener bestemt TV 2 ikke kan nedbemanne nyhetene når de har søkt som allmennkringkaster.

– Men TV 2 er en usikker arbeidsplass i en brutal næring. Det er et resultat av tidene vi er inne i, sier Riise.

Han er frustrert over regjeringens momsforslag der TV 2 alene taper 150 millioner.

– Det kom fullstendig overraskende på oss, sier han.

– Blir bekymret

Mangeårig TV 2-journalist, og verneombud Haakon Eliassen, var selv til stede på allmøtet fredag. Han sier til BA at han nå først og fremst tenker på sine unge kolleger.

– Vi som har vært her i mange år har vært gjennom dette tidligere. Det er ikke noen grunn til at man nå skal frykte for jobben sin, men når man skal spare 400 millioner kroner, må det gå ut over det produktet vi alle ønsker skal være så bra som mulig, sier Eliassen til BA.

Han sier dagens nyhet har to aspekter ved seg.

– Vi jobber i en bedrift hvor vi er stolte over det vi gjør. Dette gjør noe med selvtilliten og stoltheten vår. Så handler det om hver enkeltes økonomi, at man kan bli bekymret for den, sier Eliassen.

Mens Arill Riise mente det kom overraskende at det skulle spares så mye som 400 millioner kroner, vil ikke Eliassen mene noe om beløpets størrelse.

Det ble sagt at resultatet falt med 400 millioner kroner i fjor, og etter alt å dømme blir det enda trangere i fremtiden. Et åpenbart spørsmål er hva eierne våre forventer i utbytte når man nå skal redusere kostnader med 400 millioner kroner.

Ekspert: – Dramatisk

Medieforsker Tellef Raabe er overrasket over størrelsen på de anslåtte kostnadskuttene.

– Dette er dramatisk for TV 2.

Sett i sammenheng med omsetningen til TV 2, som er rundt seks milliarder, peker Raabe på at 400 millioner er et høyt tall.

Raabe påpeker at TV 2 har kommet uhyre dårlig ut av regjeringens nye forslag for momsfritak.

– Bare der taper de 150 millioner over natten. Jeg blir nysgjerrig på hva kulturminister Lubna Jaffery sier nå.

I tillegg til de nedslående nyhetene fra regjeringen, er det krevende på flere kanter for TV 2.

– Per i dag er de Norges fjerde mest populære nyhetsnettsted, men de har valgt en annen profil enn mange andre aviser. Nyhetsproduksjonen deres er gratis, mens de satser på å selge abonnement på underholdning og sportsrettigheter, sier han.

Dermed konkurrerer de med store aktører som Netflix, Discovery, Viaplay og Disney.

– Det er en sterk konkurranse i strømmemarkedet.

Uklart ubehag

Klubbleder i TV 2, Margrethe Håland Solheim, sier at situasjonen foreløpig er uavklart, men at de har god dialog med ledelsen.

– Summen som må kuttes er jo av en dramatisk størrelsesorden, men jeg tenker at det er mye TV 2 kan gjøre for å kutte, svarer Solheim, som understreker at det ikke har blitt nevnt noe om årsverk.

– Nå må vi først se hva dette dreier seg om, sier hun, og beskriver følelsen nå som et uavklart ubehag.

– Dersom vi må kutte årsverk, håper vi å finne løsninger der folk kan gå frivillig.

– Hvordan opplever de ansatte dette?

– Så langt har jeg snakket mer med journalister fra andre medier enn kolleger etter allmøtet, men tidligere har det vært litt bekymring. Ansatte som opplevde forrige nedbemanning er selvsagt litt bekymret etter det de erfarte da, men jeg tror TV 2 har lært.

Klubblederen forteller at de har god dialog med ledelsen i prosessen og i veien videre.