Å komme inn på jobbmarkedet er ikke alltid lett. Et fast sted å gå til, hvor det er mennesker som har forventninger til deg og ønsker at du skal lykkes, tror jeg kan øke livskvaliteten. Det handler om å gi folk en sjanse!

Helt siden videregående har jeg drømt om å komme ut i arbeidslivet. Jeg har hatt noen praksisplasser og én midlertidig jobb, men det var ikke før i begynnelsen av 2020 jeg startet i min første ordinære jobb hos studentsamskipnaden «Sammen». Der svarer jeg på spørsmål fra studenter og lager boligoversikter og statistikker.

Før var jeg ofte inne på nettet på leting etter potensielle arbeidsplasser. Det var flere stillinger som appellerte til mine interesser og kvalifikasjoner, men problemet var ofte arbeidstid og kravet om god muntlig kommunikasjon. Denne biten kan være utfordrende for meg. Å finne en egnet jobb var ikke lett.

Les også

Det er tungt ikke å ha en jobb å gå til

Siden jeg har diagnosen Cerebral Parese og sitter i rullestol, trenger jeg assistanse til mye i det daglige og har personlig assistent 24/7. Min funksjonshemning gjør at kroppen min ikke alltid vil samarbeide med meg. Av og til blir jeg spastisk, for eksempel visst jeg blir sliten, det er mye stress og nye folk å forholde seg til. I korte trekk vil det si at musklene i kroppen spenner seg, ved mye spasmer vil kroppen noen ganger gjøre ufrivillige bevegelser. Det er som at en skulle sittet og strammet alle musklene i kroppen. Slik er kroppen min hele dagen.

Dette gjør at jeg bruker fire ganger så mye energi på alt jeg gjør, enn det en funksjonsfrisk gjerne hadde gjort. Derfor trenger jeg en god del hvile i løpet av dagen og har ikke mulighet til å være i fulltidsjobb.

Jeg var opptatt av at jeg måtte klare å utføre arbeidsoppgavene selvstendig uten assistanse. Det skulle jo tross alt være min jobb, det var ikke assistenten som skulle gjøre jobben for meg.

Les også

Hvor mye skal du fortelle om helsen?

Veien til intervju og det å faktisk bli utvalgt, kan være utfordrende. Særlig hvis man har med seg litt «bagasje». Etter hvert ble jeg tipset om prosjektet #Syktbrajobb, som hjelper unge uføre ut i ordinært arbeid. Etter noen møter var vi i gang med å lete etter potensielle arbeidsgivere. Siden jeg har behov for praktisk tilrettelegging med arbeidsmengde og arbeidstid, var jeg spent på utfallet. Men den som intet våger, intet vinner!

Det å stille til intervju for andre gang i livet, for å så få den jobben man har ønsket seg, er en ubeskrivelig følelse.

Jeg syns det er vanskelig å presentere meg på en god måte, slik at arbeidsgiver kan se forbi de fysiske begrensningene og heller fokusere mer på mulighetene.

Les også

Ei dame med hjul under rumpa som er nominert

Hvis jeg er litt nervøs, da kan jeg bli veldig spastisk og ordene stokker seg. Dette kan gjøre at det blir vanskeligere å forstå hva jeg sier, og jeg blir sliten av at kroppen jobber imot meg. Derfor er det kjempeviktig at man føler seg trygg og føler at den som intervjuer er interessert i å bli kjent med deg.

Folk er forskjellige, med ting de er gode til og ting de gjerne må jobbe hardere for å mestre. Vi har alle ulike forutsetninger, men alle kan bidra med noe. Og det er dét som er viktig å få frem. Heldigvis er det alltid noen som evner å se det beste ved deg, dem som løfter deg opp og hjelper deg til å bli den beste versjonen av deg selv.

Jeg er en av de heldige som har et slikt arbeidsmiljø på jobb. Jobben min gir meg ikke bare glede, men også mestringsfølelse. Det å kjenne på at dette er noe jeg mestrer på egen hånd, er en veldig god følelse.

Jeg også ganske hjemmekjær og tilbringer en god del tid i leiligheten. På denne måten blir jobben min et slags lite «avbrekk» fra hverdagen og en fin måte å sosialisere meg på. Så er det noe med å kunne si til andre at du har en jobb å gå til og fortelle om arbeidsdagen når man kommer hjem. Ikke minst det å føle at man bidrar i samfunnet på lik linje som alle andre.

Min oppfordring til andre er å stå på, ikke gi opp. Det fins en arbeidsgiver som ser etter akkurat deg. Hvis veien til å finne jobben er kronglete, så er det noen som kan tilby «en hjelpende hånd». Det finnes mange flinke folk som står klare til å hjelpe med å finne drømmejobben sammen med deg.

Til alle arbeidsgivere som søker nye medarbeidere; Alltid ha et åpen sinn, du vet aldri hva som skjuler seg bak fasaden.