Mange studenter ved Universitetet i Bergen (UiB) reagerer på at enkelte eksamener fortsatt skal holdes fysisk på skolen.

– Det volumet vi har fått av tilbakemeldinger er stort nok til at det er et problem som ledelsen må se på, mener leder for Studentparlamentet ved UiB, Thomas Helland-Hansen.

Onsdag formiddag sa UiB-rektor Margareth Hagen til BA at universitets skoleeksamener ville bli avholdt fysisk, som planlagt.

Samtidig stiger koronasmitten stadig i Bergen. Det siste døgnet har det blitt påvist 384 nye koronatilfeller. En ny risikovurdering for Bergen viser at daglige smittede kan fortsette å øke. Ifølge risikovurderingen er det realistisk med 500 nye smittede daglig i tiden fremover.

Snur

Prorektor ved UiB, Pinar Heggernes, opplyser til BA i 1540-tiden onsdag at universitet nå har valgt å gjøre om på to fysiske eksamener, slik at de nå skal gjennomføres som digitale hjemmeeksamener.

Det er snakk om to store eksamener ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet 20. og 21. desember.

– Det er en konsekvens av at vi har tatt bekymringene fra studentene på alvor. Vi har hele veien hatt tett dialog med studentene, og vist stor forståelse for bekymringene, sier Heggernes.

– Kan det bli aktuelt å endre eksamensformen for flere eksamener?

– Vi vil se på det, men det er ikke gjort i en håndvending.

– En del av eksamenene er praktiske. De er ikke mulig å gjennomføre som hjemmeeksamen, og for andre eksamener er det for kort tid til å gjøre endringer, legger Heggernes til.

Redde for smitte

UiB-studentene BA har snakket med frykter at fysisk saleksamen vil føre til økt smittespredning i samfunnet. 20 prosent av høstens eksamener er planlagt fysisk på universitetet.

Helland-Hansen i Studentparlamentet forteller til BA at de har mottatt tilbakemeldinger fra studenter om at mange er redde for å bli smittet før de reiser hjem til jul.

– Vi i Studentparlamentet støtter de bekymringene, og har oppfordret ledelsen til å gå over til hjemmeeksamen, sier han.

– Synd at de er bekymret

Pinar Heggernes mener studentene ikke har grunn til å bekymre seg.

– Jeg synes det er så synd at de er bekymret. Det ser ut som om vi ikke har klart å nå gjennom med god informasjon om at eksamen gjennomføres på en trygg måte, prorektoren.

Rektor Gunnar Yttri ved HVL sier på deres nettsider at de inntil videre vil kjøre skoleeksamener som planlagt i tiden frem til jul.

– Vi legger godt til rette for en trygg gjennomføring av skoleeksamen med avstandskrav og forsterket smittevern. Vi har økt tilgang til håndsprit, munnbind og egne smittevernvakter i de største eksamenslokalene våre, sier han.

BI opplyser at alle av høstens eksamener gjennomføres digitalt fra 7 desember.

BA spurt Folkehelseinstituttet om hvorvidt det er forsvarlig å avholde eksamen i saler i Bergen med nåværende smittesituasjon.

Overlege Preben Aavitsland sier at det kommer an på hvordan det legges til rette for avstand og ventilasjon.

– En stor sal med få studenter og normalt god ventilasjon burde ikke være noe problem, sier han til BA.

For ordens skyld: Journalist Benjamin Vorland Andersrød er selv student ved UiBs samfunnsvitenskapelige fakultet.