Både i morgentimene tirsdag og onsdag så Nygårdsparken ut som en bossfylling etter at tusenvis av studenter hadde festet.

– Det så forferdelig ut. Jeg er skuffet, sa rektor Margareth Hagen ved Universitetet i Bergen til BA.

Torsdag morgen var det også tydelige spor etter festligheter om natten, men da ble det ryddet lynraskt.

En del av æren skal UiB ha. En gruppe på 15 personer, bestående av rektoren, studentledere og ledelsen stilte klokken 0600 med klyper og bossposer i hendene.

– Da vi kom var det allerede ganske ryddig, så noen har vært der i natt. Jeg tror vi skal berømme studentene og andre som har ryddet så fint, opplyser rektor Margareth Hagen etter økten.

Det ble likevel nok å ta unna. Flere bossekker ble fylt opp, slik at grøntområdet igjen kunne skinne.

– En positiv opplevelse. Det så faktisk veldig bra ut da vi kom, men vi gikk noen runder og ryddet litt ekstra, forteller Thomas Helland-Hansen, som er leder for Studentparlamentet ved universitetet.

Fornøyd rektor

Bare UiB har 19.000 studenter i byen, og av disse er 6400 ferske. I tillegg kommer de andre studieinstitusjonene.

– Det er viktig å huske at det som skjer i parken ikke er organisert. Det er studenter som er frie mennesker i byen på kveldstid, opplyser rektoren.

Med tanke på det organiserte opplegget, er Hagen fornøyd med fadderperioden hittil.

– Jeg synes det har vært veldig fint. Studentene og ansatte har gjort en kjempejobb. Vi har hatt 50–60 ansatte på Høyden for å passe på. Det er blitt gjort en kjempeinnsats.

Hun er, i likhet med politiet, godt fornøyd med at det ikke er blitt rapportert om voldsepisoder eller alvorlige hendelser hittil.

– Det har vært mange ulike aktiviteter. Det at vi har 14 telt på Nygårdhøyden, der folk kan være frem til midnatt, gjør at vi har spredt studentene mer enn vi ellers ville gjort, opplyser Hagen.

Oppfordret til å rydde

Onsdag var UiB i møte med kommunen for å diskutere starten av fadderperioden og veien videre.

– De er veldig tydelige på at det er mye bedre at studentene har aktiviteter på dagtid og er utendørs, enn at de ikke har noe organisert, sier rektoren.

– Fikk dere påpakning om å rydde?

– Nei, men studentene ble oppfordret til å bistå med rydding, og det har de gjort. Jeg tenker at vi kan få til dette på en god måte fremover og skape mindre irritasjon. Vi kan ikke ha det slik det har vært.

– Mange sentrumsbeboere har knapt sovet denne uken. Kommunen må bruke penger på opprydding. Må det være slik?

– Vi kan ikke gjøre annet enn å oppfordre studentene til å ta hensyn. Når det gjelder parken, så må vi fortsette å oppfordre studentene til å rydde og bistå kommunen. Det er ikke bare folk fra UiB i parken, men også andre institusjoner som jeg håper at vi kan samarbeide godt med.