Kaller UiB-klage «sjokkerende undergraving»

Universitetsdirektør Kjell Bernstrøm får krass kritikk.

Universitetsdirektør Kjell Bernstrøm får krass kritikk. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Universitetet i Bergen mangler tillit til klagenemd for innsynssaker. Det får Presseforbundet til å reagere.

DEL

I et brev til Kunnskapsdepartementet skriver UiB-ledelsen at de ikke lenger har tillit til Felles klagenemnd etter at nemnden har tillatt innsyn i taushetsbelagte opplysninger, skriver Khrono.

Kjell Bernstrøm, som er direktør på UiB, sier til avisen at de ønsker seg en ny instans for klagebehandling.

– Sjokkerende

Norsk Presseforbund kommer med skarp kritikk av dette ønsket og av brevet til Kunnskapsdepartementet.

Innsynsjurist i Presseforbundet, Kristine Foss, kaller det «en sjokkerende undergraving av et system fastsatt i lov». Også generalsekretæren i Presseforbundet reagerer.

— Det er bekymringsfullt at en akademisk institusjon, som bør være opptatt av å verne om de grunnleggende prinsippene vårt liberale demokrati er bygget på, nå ser ut til å ville overse de samme prinsippene, fordi de oppleves som ubehagelige for dem selv. Det vitner om svakt utviklet refleksjonsnivå og dårlig demokratisk forståelse, uttaler Arne Jensen til Khrono.

Felles motstand

Flere utdanningsinstitusjonen stiller seg imidlertid bak UiBs motstand mot Felles klagenemnd. Ifølge Khrono samarbeider både UiB og UiO og flere andre universiteter om en felles henvendelse til Kunnskapsdepartementet om problemstillingen.

I 2017 påla nemnden flere universiteter å gi innsyn i arbeidsmiljøundersøkelsen ARK.

Universtitetsdirektør Kjell Bernstrøm opplyser til Khrono at UiB inntil videre ikke har mulighet til å kommentere uttalelsene fra Foss og Jensen.

Les også: Redaktør ble kalt inn på teppet til rektor

Artikkeltags