– Hvis man skulle blitt skikkelig trist hver gang noen man kjente døde, ville man selv dødd av tristhet. Man må være sterk.

Ordene tilhører Ukrainske Alyona Savranenko.

Lørdag spilte hun konsert i Bergen.

Ukrainsk rapkomet

Under artistnavnet Alyona Alyona gikk rapperen viralt nærmest over natten da hun i 2018 ga ut sin første musikkvideo.

Siden da har hun gitt ut fire album og en rekke singler. Etter debutalbumet i 2019, begynte spillejobbene å komme.

I Ukraina har hun blitt spådd som en kommende rapstjerne. New York Times lister henne opp som én av 15 europeiske artister som «betyr noe akkurat nå», og det internasjonale magasinet Vogue skriver at «selv uten å forstå ett ord blir man hektet».

Rapperen selv sier at lytterskaren hennes først og fremst er i Ukraina. Men hun har spilt konserter i over 20 ulike land, over hele Europa.

– Jeg har spilt langt flere konserter utenfor Ukraina enn hjemme. Det er på grunn av Natasha, sier hun og peker på agenten sin.

Etter Norge skal hun tilbake til Ukraina for å spille inn ny musikk og musikkvideo. Så bærer turen videre til USA, der hun skal turnere i to novemberuker.

Krigen endret alt

Musikken er energisk, dansbar og bassfylt. Strofene leveres med stor selvsikkerhet og i et raskt tempo. Akkurat hva ukraineren rapper om forstår undertegnede naturligvis null og niks av. Tekstene må hun få forklare selv:

– I starten handlet tekstene mine om alt mulig. Det var både klassisk rap-tematikk, om mine røtter, men også hverdagsproblemer, kroppspositivist og kvinnens kraft. På de mer dansbare låtene er tekstene mer lettbeinte, forklarer hun.

Men i 2022 endret livet seg over natten på nytt. Denne gangen av helt andre grunner enn da hun brått slo gjennom i 2018. 24. februar invaderer Russland Ukraina. Siden da har det vært krig i rapperens hjemland. Det har naturligvis satt sitt preg på musikken.

– Jeg har blitt mer patriotisk.

Alyona skriver om følelsene hun og sine landsmenn sitter med. Om Ukrainas tapre soldater. Men også om stolthet – om at det er viktig å stå opp for røttene sine.

– Folk trenger håp. Jeg rapper om at vi må tro på kjærlighet, godhet og ikke fylle hjertet med sinne, sier hun.

Kjenner mange som er drept

Hun kjenner flere av soldatene som har mistet livet i kampene.

Én av dem var en god venn. Andre er bekjente. Alle er unge menn.

– Første gang var det ekstremt vanskelig. Men så blir man vant til det. At det er krig, at man en dag plutselig kan dø, at man ikke vet. Hvis man skulle blitt skikkelig trist hver gang noen man kjente døde ville man dødd av tristhet. Man må være sterk, sier hun.

Helt i starten av krigen kansellerte hun flere konserter. Men hun var lei av å føle seg maktesløs. Da hennes gode venn døde, bestemte hun seg for at det var riktig å plukke opp mikrofonen. Hun ville bruke stemmen sin i flest mulig land.

Siden april har hun stort sett vært på farten. Samtidig som krigen pågår i hjemlandet, spiller ukraineren konsert etter konsert. Fordi ingen flyavganger går fra Ukraina for tiden, fikk artisten seg en midlertidig base i Polen fra september av. Men hun har knapt vært der.

– Syv dager i september. Ni i oktober. Og i november blir det bare tre.

– Hvis det hadde vært mulig å fly fra Ukraina hadde jeg bodd der nå, sier hun bestemt.

Familien bor i en landsby nært Kyiv. Ifølge artisten er den landsbyen et av de tryggere stedene i landet nå, skjermet fra kriging. Det største problemet de har er manglende elektrisitet.

Festivalsjefen

Festivalsjef Tine Larsen hørte om Alyona Alyona da hun spilte i Oslo i fjor.

Til lørdagens konsert inviterte Larsen Den Ukrainske Forening i Bergen til konserten. De fikk tilbud om gratis billetter.

– Når det først er en ukrainsk artist her må de få muligheten til å få det med seg. De forstår jo språket.

Det setter Savranenko pris på. Hun åpner visstnok alltid showet sitt med å spørre om det er ukrainere i salen.

– Ofte er det to-tre som tar opp hånden. I dag forventer jeg langt flere, sier hun og smiler.