Flere kjæledyr er døde etter et utbrudd av alvorlig mage- og tarminfeksjon blant landets hunder.

Lørdag ble det kjent at sykdommen også har nådd Bergen, noe som ser ut til å få et helt konkret utslag i byens grønne lunger.

BA var lørdag ettermiddag på en 45 minutters vandring i solskinnet gjennom Nygårdsparken og rundt Store Lungegårdsvannet.

Det krydde av blide familier, kjærestepar og andre turgåere. Hundeeiere på luftetur med sine firbeinte pelsdotter, som det vanligvis auler av på slike dager, var det imidlertid kun én av.

Tar forholdsregler

– Det er litt ekkelt. Nå har jeg gått på tur hjemme fra Møhlenpris, rundt Solheimsviken, og tilbake hit, uten å treffe noen andre hunder. Det har vært helt tomt for hunder både i går og i dag, forteller Fredrik Kavli (44) til BA i Nygårdsparken, mens cocker spanielen Ulrik (6) svinser rundt føttene våre.

Kavli tenker mye på sykdomsutbruddet.

– Jeg lar ikke Ulrik rote rundt i busker, og har også bestemt meg for at han ikke får hilse på andre hunder – men det har det jo ikke vært nødvendig å passe på, sier 44-åringen.

– Det er vanskelig å unngå å holde seg oppdatert. Det er overalt i mediene, og det snakkes mye om på jobben. Jeg har venner som har sendt hunden til Voss, fortsetter han.

Artikkelen fortsetter under


23 døde hunder

Veterinærinstituttet opplyste lørdag kveld at de hadde registrert 21 hunder som har dødd av blodig diaré den siste tiden, men at de tror at tallet egentlig er høyere. Ingen av de døde hundene skal være fra Bergen.

I tillegg melder NRK at Mattilsynet opplyser om ytterligere to døde hunder, noe som i så fall bringer totalen opp i 23.

Veterinærinstituttet har varslet Folkehelseinstituttet, men det ikke er kommet noen meldinger om sykdom på mennesker som kan forbindes med syke eller døde hunder.

Så langt er det ikke tegn på at dyrene har blitt forgiftet.

Mattilsynet vil sammen med Veterinærinstituttet fortsette arbeidet med å kartlegge sykdomsutbruddet med informasjon fra obduksjoner, prøver fra syke hunder og innhente utdypende informasjon fra aktuelle hundeeiere.

Fraråder kontakt

Inntil videre gjelder fortsatt Mattilsynets råd om å begrense nærkontakten mellom hunder. Når hunder luftes, bør de ikke få hilse på hundene de møter på veien eller i parken så lenge situasjonen er uavklart.

Hunder som viser sykdomstegn bør som vanlig tas med til veterinær så raskt som mulig.

Likevel tenker Fredrik Kavli at det må bli mer alvorlig før han går til det skritt å evakuere, som sine venner.

– Ulrik hadde faktisk lignende symptomer i fjor, men ble bra igjen. Hadde det skjedd nå, hadde jeg vært veldig bekymret.