I BA lørdag 9. februar skriver spaltist Erling Gjelsvik: «Når politiet slutter å være på hugget mot narko, har det konsekvenser for folkehelsen». Han skylder i samme åndedrag på Liberalistene. Og det er helt riktig at det vil få konsekvenser for folkehelsen. Men ikke slik han ser for seg.

Om norske myndigheter åpner for å legalisere og regulere narkotika, kan brukerne få varer uten iblandet gift og med riktig styrkegrad. De som trenger hjelp kan også lettere våge å tre frem om de vil slutte, uten at de trenger å miste både jobb og sertifikat. De kan slutte med kriminell adferd. De kan slippe et stigmatiserende rulleblad, bøter og annet som holder dem nede. De kan til og med slippe å gå til de mørkeste avkroker for å handle de varene de vil ha.

Les også

Liberalistene skal få mye å svare for

 

I disse mørke avkrokene som Gjelsvik vil sende dem er det ingen aldersgrenser, kontroll, avtalerett eller garantier. Uansett hva du handler blir det som å handle hjemmebrent uten å vite om flaskene dine inneholder metanol som gjør deg blind eller tar livet ditt.

 Vi i Liberalistene mener at vi ikke har noen flere liv å miste, vi mener den grensen er nådd for lenge siden, og vil ikke fortsette med myndighetenes lite gjennomtenkte lover og tiltak.

Få heroin inn på apotek, og åpne opp for regulert salg av cannabis fra utsalg som kan opplyse om de faktiske farene rundt bruken og sette aldersgrenser. Dette er god og nyskapende politikk, som allerede gjennomføres mange steder i verden, og som vi vet fungerer.

I stedet ønsker Gjelsvik å overdrive farene med narkotika for ungdommen slik skole og myndigheter har gjort i en mannsalder. Men narkotika er ikke nødvendigvis farlig i små doser eller ved få inntak. Det er nemlig ikke slik at alle som kommer ut fra Haukeland sykehus etter en morfinbehandling blir narkomane, eller at alle som røyker cannabis blir psykotiske.

Når ungdom finner ut at de har blitt feilinformert i flere år om hvor «farlig og dødelig det er å prøve hasj» er det et stort tillitsbrudd, og dette gjør det lettere å avvise andre faktiske helsefarer man prøver å opplyse om senere.

Ungdom skulle vært informert både om de faktiske farene med rusmidler, men også om de situasjonene der det kan brukes i medisin, som rekreasjon, samt faresignaler for overdose, avhengighet og helseskader. Ungdommene skulle vært opplyst, ikke skremt og lurt.

Gjelsvik henviser så til en undersøkelse i sin artikkel: «Siden 2010 har personer som søker behandling for psykiske problemer i forbindelse med cannabisbruk økt fra 2500 til 3600. Det er en økning på over førti prosent.» Men hva sier forskeren bak studien? Hun understreker at det dermed ikke er sagt at det var cannabisbruken som forårsaket de psykiske problemene.

Vi går ikke med på at å skremme unge og voksne mennesker med trusler om straff, ødelagt liv og helse, og at det å opprettholde et svart og voldelig marked, er en god løsning.

 

– Vi kan ikke si om det var cannabis som bidro til de andre diagnosene, eller om det var problemene som lå der først og så kom cannabisbruken etterpå. Vi vet bare at denne gruppen pasienter har disse problemene og trenger hjelp, sier enhetsleder og psykologspesialist Anne Sund ved avdeling for rus – og avhengighetsbehandling ved Oslo universitetssykehus.

Dette glemmer Gjelsvik å nevne i sin iver etter å ta brukere. At de som bruker cannabis i så stor grad, selvmedisinerer seg for andre typer problemer blir bare vasket vekk fra statistikken.

Les også

Forbud sender bruken «under bakken»

 

De siste årene har Ung-rapport og Nova kommet med flere rapporter om økte psykiske lidelser hos unge. Et av de tydeligste funnene er at det er press på skolen som skaper stress og psykiske relaterte lidelser som depresjon. En annen teori er at psykiske lidelser i større grad blir avdekket enn før.

Liberalistene anbefaler ingen å drikke kaffe i store mengder, ta sovepiller, smertestillende, nesespray, røyke sigaretter, drikke alkohol, eller bruke andre rusmidler som nå er ulovlig. Tvert imot. Men vi mener likevel det er ditt eget valg. Et valg du også må ta konsekvensene av, om du velger å benytte en eller flere av disse produktene.

Dette handler ikke om egoisme, vi sier ikke at det ikke er lov å hjelpe, å bryte inn, si ifra til, eller opplyse rusbrukene om farene. Men vi går ikke med på at å skremme unge og voksne mennesker med trusler om straff, ødelagt liv og helse, og at det å opprettholde et svart og voldelig marked, er en god løsning for å hjelpe de som får problemer av rusbruk.