Det skal ha vært minst 500 elever og lærere på skolen da Taliban gikk til angrep tirsdag.

Minst 139 mennesker ble drept før den pakistanske hærens spesialstyrker drepte angriperne og tok kontroll over bygningen igjen, sier Pervaiz Khattak som leder provinsregjeringen i Khyber-Pakhtunkhwa-provinsen.

Fortvilte foreldre flokket seg sammen utenfor Lady Reading-sykehuset i Peshawar, der ambulanse etter ambulanse ankom med døde skoleelever tirsdag ettermiddag.

– Gud, hvorfor tok du min sønn fra meg? Hvilken synd står mitt barn og alle disse barna bak, spurte moren til en 12-åring som ble drept i angrepet.

125 barn er bekreftet døde i angrepet mot skolen som drives av det pakistanske militæret. Ifølge CNN er de fleste av dem mellom 12 og 16 år gamle.

Elevene på skolen er hovedsakelig barn av militæransatte og soldater i hæren, og flere av lærerne er gift med militært personell.

Statsminister Nawaz Sharif kaller massakren en nasjonal tragedie. Han reiste til Peshawar da omfanget av angrepet ble klart.

GJENGJELDELSE

Minst 500 elever og lærere skal ha vært til stede da væpnede menn, kledd i militæruniformer, stormet skolen i 13-tiden lokal tid.

Vitner har fortalt hvordan skolen ble rystet av en eksplosjon før mennene gikk fra klasserom til klasserom og skjøt barn.

Talibans pakistanske fløy tok raskt på seg ansvaret. Angrepet var en hevn for hærens militæroffensiv mot det som lenge har vært Taliban- og al-Qaida-opprøreres fristed i Nord-Waziristan.

– Vi angriper skolen fordi hæren angriper våre familier. Vi vil at de skal føle vår smerte, sa talsmann Muhammad Umar Khorasani i den pakistanske fløyen av Taliban til AFP mens angrepet fortsatt pågikk.

Ni Taliban-krigere som deltok i angrepet mot skolen, er døde, opplyser en kilde i det pakistanske forsvaret til nyhetsbyrået Reuters. Det ble tidligere meldt om seks drepte Taliban-angripere.

VENTET GJENGJELDELSE

Det har vært forventet at Taliban ville gjengjelde offensiven i Nord-Waziristan, ifølge Helge Lurås, leder for Senter for internasjonal og strategisk analyse (SISA).

– Dette er en ren gjengjeldelse fra Taliban. At angrepet er rettet mot et mykt mål, og ikke mot hæren, kan være et tegn på at pakistanske Taliban er svekket, mener han.

– De har nok ikke oversikt over hvilken effekt dette angrepet kan ha i det pakistanske samfunnet. Det kan bidra til å svekke Taliban ytterligere på sikt.

FREDSPRISVINNER RYSTET

Statsledere over hele verden var raske med å fordømme angrepet.

– Ord kan ikke uttrykke æresløsheten ved et slikt angrep, sier Frankrikes president François Hollande.

– Ved å målrettet angripe elever og lærere i dette avskyelige angrepet, har terroristene igjen vist sin fordervelse, sier USAs president Barack Obama.

Fredsprisvinner Malala Yousafzai sier hun er knust av den meningsløse og kaldblodige terrorhandlingen.

– Jeg fordømmer disse fryktelige og feige handlingene, og står sammen med myndighetene og de væpnede styrken i Pakistan som har gjort en berømmelig innsats for å løse denne grusomme situasjonen, sier Malala, som ble kjent verden over da hun selv ble skutt av Taliban i 2012.

Også hennes medprisvinner, indiske Kailash Satyarthi, sørger etter angrepet.

– Hjertet mitt blør for de etterlatte familiene. En av de mørkeste dagene i menneskehetens historie. De drepte i dag er våre alles barn, skriver han på nettstedet Twitter.