– Bare Sharon kan hindre krig

Av
Artikkelen er over 17 år gammel

Situasjonen i Israel betegnes som den verste på 20 år. Midtøsten-ekspert Knut Vikør legger ansvaret hos Ariel Sharon.

DEL
Den daglige lederen ved Senter for Midtøsten-studier ved Universitetet i Bergen, mener Israels statsminister Ariel Sharon er den eneste som kan stoppe opptakten til storkrig.

– Selv om den palestinske lederen Yasser Arafat tar avstand fra terror, som USAs president har bedt ham om, har han ingen makt til å stoppe dette. Derimot har Sharon makt til stoppe tanksene om han bestemmer seg for det, påpeker Knut Vikør.

Men med en statsminister som er kjent som selve symbolet på militærmakt, er det lite som tyder på at volden skal avta med det første, mener han.

- NYBYGGERNE UT
I helgen gikk utenriksminister Shimon Peres ut mot sin regjeringsfelle Sharon. Men statsministeren har fortsatt bred støtte i folket. Der er også de som mener han bør gå langt hardere til verks mot palestinerne.

– Fredskreftene har aldri vært i noe tydelig flertall i den israelske befolkningen. Flertallet vil nok ha fred, men de er ikke villige til å gjøre de offer som skal til, mener Vikør.

Han har en klar oppfatning av hva som skal til for at kampene mellom den jødiske statsmakten og palestinerne skal ta slutt.

– Nybyggerlandsbyene i de okkuperte områdene må legges ned. Det er skremmende hvis ikke opinionen snart ser at veien til fred vil koste noe, i form av tilbaketrekking. Men jeg har vanskelig for å se at noen kan få politisk støtte i folket for akkurat det.

De såkalte nybyggerne, jødiske bosettere i palestinske områder, består i stor grad av jødiske immigranter til Israel.

Ved å tilby dem nøkkelferdige hus i disse områdene, sørger regjeringen for å bygge ut det israelske nærværet på Vestbredden.

Politikken består i å ha flere og flere israelere bosatt i palestinske områder.

– Israelerne ser at de står i fare for å komme i mindretall. Derfor satser de på immigrasjon, blant annet fra Russland, forklarer Vikør.

RYGGMARGSREFLEKS
Vikør tror konfliktnivået i Israel snart vil minke. Man han tror ikke på noen snarlig, fredelig løsning.

Midtøsten-eksperten advarer også om et massivt opprør dersom Yasser Arafat, som er beleiret av israelske soldater i sitt eget hovedkvarter, mister livet.

– Palestinerne utgjør på ingen måte en enhetlig politisk bevegelse. De utgjør flere grupperinger med helt forskjellige målsetninger og lederskap. Men Arafat har inkarnert selve nasjonen i 40 år. Han er et symbol for alle. Hvis han blir drept, vil det bli opprør, mener Vikør.

Vikør mener også at Israel har dratt fordeler av angrepet på USA 11. september.

– 11. september har gitt Sharon mulighet til å rekruttere USA inn på sin side. Ved å bruke ordet «terror» om palestinernes selvmordsaksjoner, fikk han de amerikanske ryggmargsrefleksene til å slå til, mener han.

– Dermed går Bush ut med en nesten betingelsesløs støtte til en israelsk politikk som får resten av verden til å reagere med sjokk.

Artikkeltags