Under EU-toppmøtet i helgen advarte Cameron mot å gjøre samme feil som i München i 1938, skriver La Repubblica. Det var i München den daværende britiske statsministeren Neville Chamberlain møtte Hitler og hevdet å ha sikret fred i Europa.

Camerons uttalelse er også omtalt i den britiske avisen The Guardian. Statsministeren skal ha understreket at Putins krav i Ukraina ikke kan innfris.

– Han har allerede tatt Krim, og vi kan ikke la ham få ta hele landet, skal Cameron ha sagt.

Myndighetene i Moskva mener på sin side at forsvarsalliansen NATO utgjør en trussel. NATO-lands militære infrastruktur i Russlands nærområder utgjør en militær trussel, ifølge Mokhail Popov som sitter i det russiske nasjonale sikkerhetsrådet.

NATO SAMLES TIL AVGJØRENDE TOPPMØTE

Britene slår nå jernring rundt walisiske Newport når NATO samles til et av de viktigste toppmøtene i alliansens historie.

Det er det største internasjonale møtet britene noen gang har arrangert.

Torsdag og fredag inntar Barack Obama, Angela Merkel, Erna Solberg og de andre stats- og regjeringssjefene i NATOs 28 medlemsland sørwalisiske Newport sammen med en rekke ministre og internasjonale gjester.

– Toppmøtet finner sted i en endret verden. Det blir et avgjørende møte i NATOs historie i en tid med flere kriser på flere fronter, sier avtroppende generalsekretær Anders Fogh Rasmussen.

Det er ventet demonstrasjoner, og sikkerhetstiltakene er enorme.

9.500 politifolkene er på plass. Over 19 kilometer med sperringer og gjerder er satt opp i både Newport og Cardiff. I havna ankrer den norske korvetten KNM Skudd opp sammen med fem andre NATO-skip.

BRANN I EUROPA

Opprinnelig skulle NATO-landene samles for å markere at alliansens dyreste og mest omfattende operasjon, nemlig Afghanistan-oppdraget, går mot slutten.

NATO ønsker å ha et engasjement i landet også etter kampoppdragets slutt ved årsskiftet og jobber fortsatt med å få på plass avtalen med afghanerne.

Men krisen i Ukraina og Vestens forhold til Russland overskygger det meste.

NATO har skarpt fordømt Russlands fremferd i Ukraina. Nå skal alliansen diskutere tiltak for å møte det flere medlemsland opplever som en direkte trussel fra øst.

STOLTENBERG

– Det å ha militær styrke og en sterk NATO-allianse gir et fundament for også å møte Russland, sa Jens Stoltenberg til NTB i helga.

Også han skal til Wales, men er ventet å holde seg litt mer i bakgrunnen som påtroppende generalsekretær.

Han starter først i jobben 1. oktober, men går da rett inn i en svært krevende sikkerhetssituasjon.

– Han er en mann jeg stoler på. Jeg mener at han er svært kapabel til å håndtere den pågående situasjonen, og jeg forventer det beste fra ham, sa Estlands president Toomas Hendrik Ilves i Oslo tirsdag og ga Stoltenberg gode skussmål på vei inn i jobben.

BEREDSKAP

Fogh Rasmussen sier alliansen kommer til å vedta en ny handlings- og beredskapsplan i Wales for å møte de nye utfordringene.

Den skal inkludere planer for å rotere styrker og utstyr gjennom anlegg i Øst-Europa. NATO-landene godkjenner trolig også en ny hurtigreaksjonsstyrke med flere tusen soldater.

Det skal dog ikke være planer om å etablere permanente NATO-baser i øst, slik flere land i regionen ønsker seg.

– I dag har vi i virkeligheten et todelt NATO. Det er de landene som har NATO-baser, og de som ikke har det, mener Ilves.

TERRORTRUSSEL

Også borgerkrigen i Syria og Den islamske statens (IS) herjinger i Syria og Irak kommer til å bli diskutert. USA bomber i dag IS-mål i Irak, men lysten er liten i vestlige land på et nytt oppdrag utenfor NATOs kjerneområde.

På toppmøtet vil NATO likevel diskutere utfordringen med såkalte fremmedkrigere – jihadister som kan utgjøre en terrortrussel når de kommer hjem etter å ha kriget i Syria.

NATO-landene vil også ta opp hvordan alliansen kan møte «hybrid-krigføringen» som Russland anklages for i Ukraina. Russland bruker ifølge eksperter spesialstyrker, etterretningsagenter, dekkoperasjoner, lokale stedfortredere og massiv propaganda i Ukraina.