Etter 36 timer var alle passasjerer evakuert fra ferja Norman Atlantic utenfor Korfu. Overlevende forteller om kaotiske timer om bord på den brennende ferja.

– Jeg forsøkte å redde ham, men jeg klarte det ikke. «Vi dør, vi dør», sa han til meg, sier Teodora Douli, enken til den 62 år gamle greske statsborgeren som ble funnet omkommet i sjøen søndag.

– Jeg så mannen min dø. Han blødde fra nesen, kanskje fordi han slo hodet sitt på siden av skipet, sier hun til det italienske nyhetsbyrået ANSA.

38 personer er ikke gjort rede for, mens åtte er bekreftet døde.

Flere forteller om en kaotisk redningsaksjon. En av de første passasjerene som ble reddet, trodde han skulle dø da han så ferja bli fylt med røyk.

– Vi visste ikke hva vi skulle gjøre. Mannskapet hadde ingen anelse om hvordan de skulle få passasjerene av båten. Livbåtene fungerte heller ikke, sier mannen, som ble fraktet til Bari på det italienske fastlandet.

En annen forteller til den italienske avisen Mega at varmen var så intens at skoene hans smeltet.

VET IKKE EKSAKT TALL

Etterforskningen tyder så langt på at 38 personer fortsatt ikke var gjort rede for, 427 er reddet og åtte er døde, opplyste Italias statsminister Matteo Renzo på en pressekonferanse mandag, melder avisen La Repubblica.

Ingen av uttalelsene fra overlevende tyder imidlertid på at så mange som 40 kan ha mistet livet, skriver nyhetsbyrået AFP.

43 mennesker er i utgangspunktet ikke gjort rede for ifølge passasjerlisten. Transportminister Maurizio Lupi sier det er usikkert om passasjerlisten fra greske myndigheter viser eksakt hvor mange som var om bord, spesielt fordi ferja stoppet på en gresk øy og muligens tok med flere passasjerer før den begynte å brenne søndag morgen.

– Det er årsaken til at vi fortsetter letingen. Vi kan ikke vite hva det eksakte tallet var, sier han.

KAPTEINEN SIST UT

Sterk vind, dårlig sikt og høye bølger i Adriaterhavet preget redningsarbeidet, men italienske og greske helikoptre gikk i skytteltrafikk og heiste opp passasjerer fra ferja. Etter 36 timer var alle om bord evakuert. Kapteinen, Argilio Giacomazzi, var den siste som forlot ferja.

Å dra før alle andre var i trygghet, var aldri noe kapteinen ville gjort, ifølge hans datter Giulia.

– Jeg kan ikke vente med å gi ham en stor klem. Dette er en vanskelig tid for familien vår, men en ting jeg er sikker på, og det er at faren min ville gjort alt han kunne for at mannskapet og passasjerene kom seg i sikkerhet, sier hun.

MISTENKER UAKTSOMHET

Den italienske påtalemyndigheten kunngjorde mandag formiddag at ferjebrannen ville bli etterforsket som en kriminalsak.

Formålet med etterforskningen er å undersøke om uaktsomhet kan ha bidratt til brannen, opplyser statsadvokat Giuseppe Volpe i den italienske havnebyen Bari. Etterforskerne vil forsøke å få klarhet i hvordan brannen startet, og hvorfor den fikk vokse seg så stor.

Dramaet begynte da det brøt ut brann på ferjas bildekk i 5-tiden norsk tid søndag morgen. Desperate passasjerer måtte forflytte seg til de øvre dekkene mens brannen raste og varmen tiltok.

Ferja var på vei fra den greske havnebyen Patras til den italienske byen Ancona da brannen brøt ut.