Hamas ønsker ikke fred

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

Palestinas nye statsminister, Ismail Haniyeh, mener han er feilsitert når han sier han vil ha fred med Israel.

DEL

I et intervju lørdag viste Hamas for første gang vilje til fredssamtaler med Israel. Søndag sa organisasjonens påtroppende statsminister, Ismail Haniyeh, at han ble feilsitert.

På en pressekonferanse søndag tok Ismail Haniyeh avstand fra avisintervjuet i The Washington Post lørdag. Avisa skrev at Haniyeh sa at Hamas er villige til å anerkjenne Israel.

– Jeg har aldri sagt noe om å anerkjenne Israel. Vi vil bare ha en langvarig, politisk våpenhvile, og det skjer bare hvis Israel innfrir våre krav, slår påtroppende statsminister Haniyeh fast.

Kravene fra Hamas inkluderer at Israel må trekke seg ut av de okkuperte områdene på Vestbredden, på Gazastripen og i Øst-Jerusalem. I tillegg må 8.000 palestinere settes fri fra israelske fengsler og palestinske flyktninger må få returnere til palestinske områder.

Israel har gjentatte ganger sagt at ingen av disse kravene vil bli innfridd, fordi det vil undergrave det israelske demokratiet.

Den fastlåste situasjonen har fått verdenssamfunnet til å true Hamas med kutt i økonomisk hjelp til palestinerne hvis de ikke modifiserer sin fiendtlige innstilling overfor Israel. Så langt har ikke truslene hatt noen effekt.

Hamas skal sette sammen den nye regjeringen i løpet av de kommende ukene.

Artikkeltags