Tyskeren Udo Voigt (62) har tidligere hyllet Adolf Hitler som en stor mann. Nå skal han representere det tyske nynazistiske partiet Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD) i EU-parlamentet, skriver Nettavisen.

Selv om partiet hans fikk kun én prosent oppslutning i det tyske EU-valget, så får de ett mandat i EU-parlamentet. Årsaken til dette er at tyske dommere besluttet tidligere i år at en sperregrense på tre prosent var grunnlovsstridig.

62-åringen har flere domsavsigelser mot seg, både for vold og rasisme. Og i samsvar med Adolf Hitlers raselover fra 1935, krever NPD at Tysklands syv millioner innvandrere skal sendes tilbake til sine opprinnelige hjemland. Han ønsker også å gjenreise Tysklands grenser fra 1937, samt avskaffe hele grunnloven.

– Hele Europa blir oversvømt av utlendinger, lyder budskapet på partiets nettside, ifølge nyhetsbyrået AFP.

SKREMMENDE

Under en valgkamp i 2011 hengte partiet opp mange plakater i Berlin, hvor Voigt var avbildet på en motorsykkel. Underteksten på plakaten lød som følgende: «Gi gass!», med klar henvisning til jødene som ble gasset i hjel under andre verdenskrig.

– Det er veldig skremmende at en slik mann med slike synspunkter får en så stor oppslutning at han får et mandat i Europaparlamentet. Det viser bare at kampen mot nazismen, som mange håpet og trodde var vunnet, må fortsette, sier daglig leder i Med Israel for fred (MIFF), Conrad Myrland, til Nettavisen.

– Dette sender jo sjokkbølger innover Israel og jødene som er i Europa, sier Myrland.

MÅ SAMARBEIDE

Minst syv partier må slå seg sammen for å danne en egen partigruppe i EU-parlamentet, noe som gir dem bedre finansiering og mer talerettigheter. Nå er nynazisten på leting etter potensielle samarbeidspartnere i EU-parlamentet.

– Vi er åpne for diskusjoner med andre partier, selv nå er det uformelle samtaler, skriver NPD på sine hjemmesider.

Men det er heller tvilsomt at det står partier i kø for å samarbeide med nynazistene fra Tyskland. Det innvandringsfiendtlige partiet UKIP har for eksempel gjort det klart at de ikke vil samarbeide med så ekstreme partier.

Det ungarske, ultranasjonalistiske partiet Jobbkipp kan imidlertid være en potensiell samarbeidspartner.

– ET MARERITT

Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier omtaler «valgsuksessen» til NPD som et mareritt. Angela Merkels talsperson, Steffen Seibert, kaller NPD for et anti-demokratisk, fremmedfiendtlig og antisemittisk parti.

NPD ble grunnlagt av tidligere nazister i 1964.