New York stopper opp i frykt for orkan

Uværet Sandy truer USAs østkyst.

Uværet Sandy truer USAs østkyst. Foto:

Artikkelen er over 8 år gammel

Nesten 400.000 evakueres i New York.

DEL

Tips? Tips@ba.no, sms/mms til 2229 med kodeord BAfoto, eller ring 800 33 044.

375.000 mennesker skal evakueres fra lavtliggende områder i New York i påvente av orkanen Sandy, sier ordfører Michael Bloomberg.

– Dette er en alvorlig og farlig storm, sier ordfører Michael Bloomberg på en pressekonferanse. Han understreker at evakueringen fra kystområder på City Island, Coney Island og Battery Park City er obligatorisk.

KOLLEKTIV-STOPP

Undergrunnsbanen, busser og tog i New York stanser klokken 19 lokal tid søndag kveld, og flere hundre flyginger til millionbyen er kansellert. I tillegg skal offentlige skoler stenges fra mandag morgen.

Det er ventet at Sandy rammer millionbyen mandag, men mange håper fortsatt at den vil endre kurs.

– Hvis den snur er det flott – virkelig flott. Men hvis ikke, så må vi være forberedt, sier guvernør Andrew Cuomo.

– MÅ HA PROVIANT

På Manhattan er folkelivet som det pleier være en søndag ettermiddag, sier konsul Hedda Werenskiold ved Norges konsulat i New York til NTB.

Werenskiold, som også er sikkerhetsansvarlig, sier hun så langt bare har fått telefon fra en nordmann i New York som har hatt spørsmål om orkanen Sandy.

– Vårt budskap til nordmenn her er å følge nøye med på lokale nyhetssendinger og sørge for å ha tilstrekkelig proviant og for minst 72 timer, sier hun.

HELE ØSTKYSTEN

Langs det østlige USA forbereder amerikanske myndigheter seg på å sikre befolkningen best mulig opp mot det voldsomme uværet. Orkanen Sandy har allerede tatt minst 66 liv i Karibia.

Bloomberg har oppfordret innbyggerne til å gå til anskaffelse av viktige forsyninger, og søndag formiddag var innbyggerne i full gang med å hamstre matvarer og batterier fra byens supermarkeder.

35-årige Sandra Martinez var ute på jakt etter vann og stearinlys.

– Hvis orkanen virkelig rammer her, blir det en katastrofe, sier hun til nyhetsbyrået AFP.

Det bor rundt 8,5 millioner mennesker i New York.

Artikkeltags