Ni drept i ny finsk skolemassakre

22 år gamle Matti Saari på skytebanen med våpenet han trolig drepte ni medelever med.

22 år gamle Matti Saari på skytebanen med våpenet han trolig drepte ni medelever med. Foto:

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Hele Finland spør seg nå hvorfor politiet ikke tok våpenet fra Matti Juhani Saari dagen før.

DEL

Finlands statsminister Matti Vanhanen sier at skytingen tirsdag vil få konsekvenser for en ny våpenlov som er under forberedelse. Gjerningsmannen er identifisert som Matti Juhani Saari (22) og var elev ved Sydbottens yrkesinstitut i Kauhajoki. Han døde tirsdag ettermiddag etter å ha blitt behandlet på sykehus for skadene han påførte seg da han forsøkte å ta sitt eget liv.

Ved 11-tiden lokal tid tirsdag gikk Saari inn i et klasserom på skolen. Her dro han fram et automatvåpen og begynte å skyte mot elevene, som holdt på med en tentamen. Til sammen ti elever falt for Saaris kuler og minst en person ble såret.

Saari forsøkte deretter å ta sitt eget liv, men han døde ikke umiddelbart. Han ble sendt til sykehuset i Tammerfors med skuddskader i hodet. Tirsdag ettermiddag meldte den lokale politisjefen i Kauhajoki at mannen var død.

Ingen av de ti ofrene var tirsdag kveld identifisert. Flere av dem var ille tilredt, ifølge det finske nyhetsbyrået FNB. Representanter for den finske kriminalpolitisentralen venter at de første blir identifisert onsdag.

VARSLET:Finsk politi ble på forhånd varslet om trusler om en massakre som ble lagt ut på internett, sier Finlands innenriksminister Anne Holmlund.

Politiet foretok avhør av Saari, men tok ingen ytterligere skritt etter å ha blitt advart om trusler på nettet, sa Holmlund på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

– Politiet avhørte Saari mandag etter å ha blitt klar over at han hadde lagt ut en video på YouTube der han står med et våpen på en skytebane, men de tok ingen ytterligere skritt etter å ha blitt advart om trusler på nettet, sa Holmlund.

YOUTUBE: I sin brukerprofil opplyser 22-åringen at hobbyene hans er «våpen, data, øl og sex». I den ene videoen avfyrer han flere skudd og snur seg deretter mot kameraet og sier «goodbye». I den andre videoen sier han «you will die next» (du er neste til å dø), og skyter flere skudd i retning kameraet.

Mannen som sto bak skolemassakren på en videregående skole i Tusby i Finland i fjor, ble raskt identifisert i en videosnutt som han hadde lagt ut på internett. Den gang ble åtte personer drept før 18-åringen tok sitt eget liv.

NORGE: Det er ikke tvil om at skoletragedier som den i Finland tirsdag også kan skje i Norge, mener voldsforsker Kåre T. Pettersen ved Høgskolen i Østfold.

Pettersen mener det virker som om personene som velger å gå til slike ekstreme handlinger, nærmest er i en psykotisk tilstand.

– Samtidig virker disse hendelsene ofte planlagt. Veldig ofte ser man at de har kjøpt inn våpen, besøkt stedet på forhånd og sett seg ut hvor de skal stå. Ofte har de lagt ut en begrunnelse på internett, skrevet brev eller laget en video, sier Pettersen til NTB.

Voldsforskeren mener gjerningspersonene er følelsesmessig avstumpet.

– De er likegyldige i forhold til volden og smerten de påfører andre. De kan skyte et menneske i hodet fra kloss hold uten å føle smerten hos offeret. Det er like følelseskaldt som å se et drap på film, sier Pettersen

Artikkeltags