I rapporten fra Kongressen beskrives det hvordan det høytstående al-Qaida-medlemmet Abdel Rahman al Nashiri ble under avhørene truet med en durende elektrisk drill, ifølge kildene. Drillen ble imidlertid aldri brukt på Nashiri.

Rapporten dokumenterer også hvordan minst én fange ble truet på seksuelt vis med et kosteskaft, ifølge kildene.

Metodene ble tatt i bruk i bruk etter terrorangrepet 11. september 2001 på initiativ fra administrasjonen til daværende president George W. Bush.

Store deler av rapporten om etterretningstjenestens avhørsteknikker kommer til å være sladdet. Senatet er like fullt ventet å komme med krass kritikk av det hemmelige CIA-programmet der over 100 fanger ble avhørt med metoder som president Barack Obama allerede har omtalt som tortur.

SKJERPET SIKKERHETEN

I forbindelse med publiseringen av rapporten har amerikanske myndigheter skjerpet sikkerheten ved amerikanske bygninger og anlegg verden over. Amerikanske etterretningsbyråer har sendt ut en advarsel om at rapporten kan føre til voldelige reaksjoner i andre land.

En talsmann for Det hvite hus, Josh Earnest, opplyste mandag at risikoen for angrep både mot amerikanske statsborgere og anlegg øker som følge av offentliggjøringen.

– VI TORTURERTE FOLK

Earnest sier også at Obama-administrasjonen ser fram til at den til nå hemmeligholdte rapporten blir offentliggjort.

– Vi torturerte noen folk etter 11. september. Vi gjorde noen ting som var i strid med våre verdier, innrømmet Obama da han ble bedt om å kommentere granskingen tidligere i år.