I en kort, men følelsesladet uttalelse onsdag ber den amerikanske presidenten verdenssamfunnet stå samlet i kampen mot ekstremistene i Den islamske staten (IS), også kjent som ISIL. USA vil ikke gi opp å beskytte sitt folk, fastslo han.

– Når noen skader amerikanere, uansett hvor, så gjør vi det som må til for at rettferdigheten skal skje fyllest. Og vi kjemper mot ISIL, side om side med andre, sa Obama.

Henvendt til «venner og allierte verden over» påpekte Obama at alle har de samme sikkerhetsutfordringene og «felles verdier som er det motsatte av det vi så i går».

– Og vi skal fortsette å konfrontere denne hatefulle terrorismen, sa han.

Amerikanske myndigheter bekrefter at innholdet i videoen, der den amerikanske journalisten James Foley blir drept, er ekte. Hvor det skjedde, er ikke klart.

MOR BER IS SKÅNE ANDRE

Opptaket viser også en annen amerikansk journalist, Steven Sotloff, i live. IS sier hans skjebne avgjøres av om USA fortsetter å bombe ekstremistgruppen i Irak.

Minst 69 andre journalister er blitt drept på jobb for å dekke den pågående Syria-konflikten, ifølge organisasjonen Committee to Protect Journalists (CPJ). 80 journalister er dessuten blitt kidnappet i Syria, og rundt 20 journalister er forsvunnet. Mange av dem blir trolig holdt av IS-opprørere.

– Vi ber dere skåne de andre som er bortført. De er uskyldige, akkurat som Jim. De har ingen kontroll over amerikansk utenrikspolitikk i Irak, Syria eller noe annet sted i verden, skriver Diane Foley, James Foleys mor, på Facebook.

Parallelt med amerikanernes arbeid for å få verifisert innholdet i videoen, har britisk etterretning funnet at mannen som gjennomførte drapet, trolig er britisk. Han snakker med britisk aksent og bruker britiske hverdagsuttrykk.

– Vi har ikke identifisert den ansvarlige personen i videoen, men det virker i økende grad sannsynlig at det er en britisk statsborger. Dette er dypt sjokkerende, sier statsminister David Cameron.

RØDE KORS: – BESTIALITET

– Halshoggingen er et uttrykk for den økte bestialiteten som preger konflikten i Syria og Irak, sier president Sven Mollekleiv i Norges Røde Kors.

Han ser en klar forverring i situasjonen for sivile, hjelpearbeidere og journalister i mange av dagens sentrale konflikter, som Syria, Irak, Afghanistan og Gazastripen.

– Men verst har vi opplevd situasjonen i Syria, der så mange som 45 av våre frivillige er skutt og drept på alle sider av frontlinjer mens de utførte arbeid, godt merket med Røde Halvmåne-symboler. 38 av de drepte var fra syriske Røde Halvmåne, mens sju var fra palestinske Røde Halvmåne. Dette er det høyeste antall drepte i noen konflikt noen gang, sier Mollekleiv til NTB.

FRANKRIKE VIL REAGERE

Frankrikes president François Hollande ber verdenssamfunnet droppe diskusjonen om «intervensjon eller ikke» og heller samles om å slå tilbake IS.

– Vi må komme fram til en global strategi for å bekjempe denne gruppen, som er godt organisert, godt finansiert, har svært sofistikerte våpen og truer land som Irak, Syria og Libanon, sier Hollande til Le Monde.

Frankrike har begynt å sende våpen til kurdiske styrker for å hjelpe dem i kampen mot IS. Nå vil også Tyskland i løpet av de nærmeste dagene begynne å sende våpen og militært utstyr til kurdiske styrker.

– Sammen med våre europeiske partnere vil vi gjøre alt vi kan for å hjelpe de kurdiske sikkerhetsstyrkene til å forsvare seg selv, sa utenriksminister Frank-Walter Steinmeier på en pressekonferanse onsdag.