Storjuryen som har vurdert saken, har besluttet at politimannen Darren Wilson verken skal tiltales for overlagt eller uaktsomt drap på den svarte 18-åringen Michael Brown i august.

Flere hundre demonstranter var samlet utenfor politistasjonen i Ferguson før kunngjøringen av storjuryens beslutning natt til tirsdag norsk tid. Noen av dem begynte å kaste stein og flasker mot politiet da det ble klart at Wilson ikke blir stilt for retten.

– Stinkende mordere, ropte en kvinne med megafon til politifolkene på stedet.

Minst én politibil ble ramponert, og politiet svarte med tåregass. I tillegg kom det meldinger om plyndring av butikker.

Journalister utenfor politistasjonen hørte skudd, men det var uklart hvor det ble skutt eller om noen ble skadd.

OBAMA BER OM RO

Den svarte tenåringen Michael Brown ble skutt og drept av Wilson i Ferguson utenfor St. Louis i august i år. Etter drapet brøt det ut både opptøyer og fredelige demonstrasjoner som varte i flere uker.

President Barack Obama oppfordrer demonstrantene i Ferguson om å godta storjuryens beslutning. Samtidig ber han politiet i byen om å opptre behersket.

– Jeg slutter meg til Michaels foreldre og ber alle som demonstrer mot denne beslutningen, om å gjøre det på fredelig vis, sa Obama i en kort tale i Washington natt til tirsdag norsk tid.

– ENDRET FORKLARINGER

Ifølge statsadvokat Robert McCulloch i St. Louis, som leste opp storjuryens beslutning, har flere av vitneopplysningene om drapet vist seg å ikke stemme. Flere av vitnene har endret forklaringene sine.

Browns familie sier de er skuffet over påtalemyndighetens avgjørelse, men oppfordrer samtidig innbyggerne i Ferguson om å forholde seg rolig.

– Vi forstår at det er mange som deler vår smerte, og vi ber om at dere gir uttrykk for frustrasjonen på måter som fører til positive endringer, heter det i en uttalelse fra familien.

NASJONALGARDEN

Før storjuryens beslutning ble offentliggjort, ba guvernør Jay Nixon i Missouri om at innbyggerne i St. Louis-området må forholde seg rolig.

Nasjonalgarden er utkommandert for å bistå politiet, som har vært forberedt på uroligheter etter storjuryens beslutning. I helgen ble det satt opp barrikader utenfor rettsbygningen i Clayton utenfor St. Louis hvor avgjørelsen ble kunngjort.

Selv om påtalemyndigheten i St. Louis ikke tar ut tiltale mot Wilson, pågår det fortsatt føderal etterforskning av saken.