Rasende demonstranter tok til gatene etter at en storjury besluttet å ikke ta ut tiltale mot politimannen som drepte den svarte 18-åringen Michael Brown i august.

– Det jeg har sett i kveld, er verre enn den verste natten i august. Det er forferdelig, sa politisjef Jon Belmar på en pressekonferanse tirsdag.

Han opplyste at minst 12 bygninger er satt i brann i løpet av kvelden og natten, og at minst 150 skudd har blitt avfyrt i og rundt Ferguson.

Det er ikke meldt om alvorlige skader i opptøyene, og Belmar hevder politiet ikke har avfyrt et eneste av skuddene.

29 personer er pågrepet i forbindelse med opptøyene, opplyser han.

STORE DEMONSTRASJONER

Avgjørelsen fra storjuryen har skapt reaksjoner over hele USA, og det oppsto demonstrasjoner i en rekke storbyer, fra Seattle i vest til New York i øst.

Allerede før kunngjøringen av storjuryens beslutning natt til tirsdag norsk tid, samlet demonstranter seg utenfor politistasjonen i Ferguson i delstaten Missouri. Noen av dem begynte å kaste stein og flasker mot politiet da det ble klart at Wilson ikke blir stilt for retten.

– Stinkende mordere, ropte en kvinne med megafon til politifolkene på stedet, som tok i bruk tåregass og sjokkgranater mot demonstrantene.

Amerikanske luftfartsmyndigheter har innført et midlertidig flyforbud over Ferguson, og flyplassen i St. Louis er stengt inntil skytingen opphører, ifølge avisen St. Louis Post-Dispatch.

FORKLARTE SEG

Advokatene til Darren Wilson skriver i en pressemelding at politimannen holdt seg innenfor loven og bare fulgte instruksene da han skjøt og drepte 18-åringen i august i år.

I sin forklaring for storjuryen hevdet Wilson at han hadde planlagt å pågripe Brown på fredelig vis, men at tenåringen var fysisk overlegen.

– Da jeg tok tak i ham følte jeg meg som en femåring som tok tak i Hulk Hogan, sa Wilson ifølge USA Today.

Han hevdet han ble slått i ansiktet og at han skjøt i selvforsvar da Brown kom mot ham.

– Jeg skjøt en rekke skudd. Han stanset ikke. Han lente seg forover som om han skulle takle meg, sa politimannen.

Ifølge statsadvokat Robert McCulloch i St. Louis, som leste opp storjuryens beslutning, har flere av vitneopplysningene om drapet vist seg å ikke stemme. Flere av vitnene har endret forklaringene sine.

Storjuryen, som hadde ni hvite og tre svarte medlemmer, konkluderte med at Wilson drepte den ubevæpnede 18-åringen i selvforsvar. De festet ikke lit til påstandene om at Brown forsøkte å overgi seg da han ble skutt.

OBAMA BA OM RO

President Barack Obama oppfordret demonstrantene i Ferguson om å godta storjuryens avgjørelse kort etter at den ble kjent. Samtidig ba han politiet i byen om å opptre behersket.

– Jeg slutter meg til Michaels foreldre og ber alle som demonstrer mot denne beslutningen, om å gjøre det på fredelig vis, sa Obama i en kort tale i Washington.

Browns familie sier de er skuffet over påtalemyndighetens avgjørelse, men oppfordrer samtidig innbyggerne i Ferguson til å forholde seg rolig.

– Vi forstår at det er mange som deler vår smerte, og vi ber om at dere gir uttrykk for frustrasjonen på måter som fører til positive endringer, heter det i en uttalelse fra familien.

Nasjonalgarden er utkommandert for å bistå politiet, som har vært forberedt på uroligheter etter storjuryens beslutning. I helgen ble det satt opp barrikader utenfor rettsbygningen i Clayton utenfor St. Louis hvor avgjørelsen ble kunngjort.

Selv om påtalemyndigheten i St. Louis ikke tar ut tiltale mot Wilson, pågår det fortsatt føderal etterforskning av saken.